Kako navesti radno iskustvo u CV-ju

Naučite koji je najbolji način za navođenje radnog iskustva u svom CV-ju. Pored najefektnijeg načina da opišete svoju istoriju zaposlenja, u ovom članku saznajte i koji su konkretni formati koje poslodavci i rukovodioci zaduženi za zapošljavanje preferiraju pri selekciji kandidata.
Ažurirano 02 Јул 2024

Pisanje odeljka o radnom iskustvu u CV-ju je često jedan od najzahtevnijih zadataka prilikom sastavljanja CV-ja i izuzetno je važno da ga napišete na pravi način. Neki poslodavci će čak preskočiti sažetak na vrhu CV-ja i brzinski pregledati poslodavce, nazive radnih pozicija i perioda zaposlenja na njima da vide da li je CV vredan detaljnog čitanja. Količina teksta koji uključite u svaki odeljak takođe u značajnoj meri doprinosi prvom utisku koji ostavljate. Mnogo toga se može uvideti tokom tog čuvenog skeniranja koje traje 6 sekundi.

Radno iskustvo, odnosno istorija zaposlenja u CV-ju, je mesto na kojem opisi vaših prethodnih poslova i vašeg profesionalnog iskustva daju kredibilitet prijavi ili razgovoru za posao. Sve ostale informacije u CV-ju, od hobija do lične izjave, čine okvir za relevantno radno iskustvo u poslednjih 10-15 godina. Dakle, kako opisati svoje radno iskustvo u CV-ju?

Ovaj vodič će vam pružiti odgovore na sva pitanja koja se odnose na navođenje radnog iskustva u CV-ju, uključujući sledeća:

  • Zašto je radno iskustvo u CV-ju važno
  • Šta navesti (a šta ne navesti) u radnom iskustvu u CV-ju
  • Koji je najbolji format za opisivanje istorije zaposlenja
  • Primeri odeljka o radnom iskustvu za različite poslovne oblasti
  • Praktični saveti za pisanje odeljka CV-ja o radnom iskustvu
  • Kako navesti svoj trenutni posao i prethodna radna mesta
Savet stručnjaka

Pravilo pet reči

Razmislite o tome kojih pet reči bi ukratko opisalo vašu karijeru. Kako biste saželi svoje iskustvo? Tih pet reči bi trebalo na efektan način da se istaknu u odeljku CV-ja o radnom iskustvu. Poslodavac neće zapamtiti rečenice koje napišete, ali ako mu tih pet reči (ili više) ostane u glavi kada završi sa čitanjem, vaš CV je obavio dobar posao.

Zašto je radno iskustvo u vašem CV-ju toliko važno?

Pre nego što vas detaljno upoznamo sa načinom opisivanja radnog iskustva u CV-ju, zapitajmo se zašto je to toliko važno. Naime, kada poslodavac čita CV, on želi da odgovori na sledeće pitanje:

Da li ovaj kandidat poseduje odgovarajuće radno iskustvo za ovaj posao?

Odeljak o radnom iskustvu je baza vašeg CV-ja i on će vas dovesti do sledeće faze u procesu zapošljavanja, ili udaljiti od nje. U njemu se sažima poslednjih 10-15 godina vaše karijere, sa ciljem da se potencijalnom poslodavcu pokaže da li posedujete odgovarajuće radno iskustvo za poziciju za koju se prijavljujete. Sekcija o radnom iskustvu daje kredibilitet vašoj prijavi za posao, a na istoriju zaposlenja se oslanjaju svi ostali elementi, kao što je propratno pismo, portfolio, ili drugi odeljci CV-ja.

Međutim, vodite računa o tome da odeljak o radnom iskustvu ne bude tek puki spisak vaših radnih obaveza. Poslodavac zna koji će biti vaši zadaci, a ono što ga zaista zanima jeste da iz vašeg prethodnog radnog iskustva vidi da ćete moći da ih izvršite i doprinesete njegovom poslovanju. Potrudite se da pokažete svoja postignuća na ubedljiv način, uz opisivanje konteksta i isticanje rezultata sa kojima vaša konkurencija neće moći da se meri.

Kako da uključim radno iskustvo u CV: Koji su bitni aspekti

U većini slučajeva, odabir poslova koje ćete uključiti u CV trebalo bi da zavisi od vašeg radnog iskustva i vrste posla za koji se prijavljujete. Generalno, poslovi se navode redom unazad, što se obično naziva obrnuti hronološki format, počevši od najskorijeg radnog mesta koje je navedeno na vrhu stranice, a zatim se navodi poslednjih 10-15 godina radnog iskustva. Ovaj redosled i format se smatra najadekvatnijim za većinu ljude koji traže posao.

Ako je vaša istorija zaposlenja raštrkana, nemojte se sekirati. Često menjanje posla je danas i češće i prihvaćenije nego ranije, posebno među mlađom populacijom. Navođenje kratkotrajnih honorarnih poslova i projekata koje ste obavljali „sa strane“ je dobro ako se ta profesionalna iskustva mogu direktno povezati sa poslom za koji se prijavljujete. Kada razmišljate o radnom iskustvu u CV-ju, budite spremni da pružite samouverene odgovore na pitanja o izborima koje ste pravili u karijeri i budite otvoreni u vezi sa nivoom posvećenosti koji tražite. Sada, nakon što ste zauzeli startnu poziciju, hajde da razmotrimo konkretne stavke u odeljku o radnom iskustvu u vašem CV-ju. Svaka stavka treba da sadrži sledeće:

  • Činjenice koje potvrđuju rezultate: Poslodavac veoma dobro poznaje osnovne stvari, pa je vaš zadatak da kroz ove stavke pokažete kako ste konkretno obavljali navedeni posao kroz određeni inovativni pristup.
  • Glagoli koji opisuju aktivnosti koje ste obavili: Glagoli koji opisuju koju ste radnju izvršili, poput „Predvodio sam“, „Transformisao sam“, „Dogovorio sam“, ostavljaju snažan utisak i mnogo su efektniji od uobičajenog kićenja pridevima.
  • Kvantitativni podaci: Poslodavci uočavaju brojeve, jer su oni konkretni i opipljivi. Na primer, povećali ste bazu klijenata za 300% ili ste uspešno završili 20 projekata u vašoj oblasti. Neka vaša postignuća zablistaju!
  • Učenje i napredak na poslu: Navedite veštine i sertifikate koje ste stekli tokom rada na toj poziciji i tako pokažite inicijativu i stečene sposobnosti koje drugačije možda ne bi došle do izražaja.
  • Nagrade i priznanja: Ako ste bili pohvaljeni zbog odličnog obavljanja posla, slobodno se pohvalite! Upravo je i cilj ovih primera iz vaše karijere da impresioniraju čitaoca.

U idealnom slučaju, svako radno mesto koje opisujete bi trebalo bude mešavina slobodnog teksta, kojim pričate dublju priču, i stavki koje navodite po tačkama, koje ističu vaša postignuća, i čiji je cilj da ostave inicijalni utisak. 

Savet stručnjaka

Kako da napišem CV ako još idem u školu?

CV za učenike i studente, koji je namenjen za traženje prvog posla, treba da sadrži sve detalje vezane za vaše obrazovanje, a u idealnom slučaju i sve studentske ili volonterske poslove koje ste obavljali tokom školovanja. Nije važno koliko je ovaj posao bio „običan“, najvažnije je da pokažete da ste stekli radnu odgovornost.

Radno iskustvo u CV-ju: stvari koje treba izbegavati

Uvek krenite od toga da vašem čitaocu, što je u ovom slučaju poslodavac, ne treba ništa da objašnjavate. Pored toga, nemate baš prostora u CV-ju da odlutate od suštine. Poslodavac će izvesti mnogo više zaključaka o vama nego što mislite, posebno ako već duže radite u istoj oblasti poslovanja.

Oslobodite malo prostora tako što ćete izbaciti sledeće:

  • Delatnost kompanije: vaš CV se bavi vama, pa poslodavac ne mora da sluša o kompaniji za koju ste radili.
  • Osnovni zahtevi radnog mesta: to se podrazumeva na osnovu samog naziva radnog mesta, a, još efektnije, i kroz stavke u kojima navodite svoja postignuća.
  • Sve što je irelevantno za posao za koji se prijavljujete: Ako je posao podrazumevao neke manje odgovornosti koje nemaju veze sa novim poslom, izostavite ih. Svaka tačka i svaka reč zauzimaju dragocenu nekretninu u vašoj biografiji - učinite da se računaju.
PRIMER KOJI MOŽE DA SE KOPIRA:

Primeri stavki u opisu radnog iskustva

  • Predvodio sam projektni tim u procesu promena, uz smanjenje osnovnih troškova za 5%.
  • Postavio rekord u prodaji kroz povećanje od 67% na kvartalnom nivou.
  • Implementirao novi softver u dvanaest odeljenja u roku od dva meseca.
  • Razrešio rekordnih 150 žalbi kupaca na nedeljnom nivou.

Koji je najefektniji format za navođenje radnog iskustva u CV-ju?

Generalno, odeljak o radnom iskustvu u osnovi obično uključuje:

  • Naziv radnog mesta, naziv kompanije, mesto zaposlenja
  • Mesec i godinu kada ste se zaposlili i kada ste napustili to radno mesto
  • Između tri i šest stavki u kojima po tačkama ukratko opisujete svoja postignuća

Radno iskustvo, odnosno istorija zaposlenja u CV-ju takođe treba da sadrži:

  • Jasne i koncizne stavke koje pokazuju pozitivne rezultate vašeg rada
  • Snažne glagole
  • Jasne brojke i činjenice
  • Lični razvoj tokom obavljanja posla
  • Konkretne ključne reči koje ste izvukli iz opisa posla
Savet stručnjaka

Kako opisati istoriju zaposlenja sa skromnim radnim iskustvom

Ako ste nedavno završili školu i imate malo ili nimalo radnog iskustva, možete razmisliti o tome da uključite u CV svoju prosečnu ocenu ili specijalnu diplomu za zasluge u određenim predmetima. Kako tokom godina budete sticali radno iskustvo, to bi trebalo bi da zamenite svojim relevantnim postignućima na radnim mestima koje budete obavljali.

Primeri navođenja radnog iskustva u CV-ju

Evo nekoliko primera radnog iskustva u CV-ju koji će vam pomoći da vidite razlike između prvog nacrta i konačne verzije. Kako da opišete svoje iskustvo na najsažetiji mogući način?

Primer br. 1: Radno iskustvo u CV-ju nastavnika

Recimo da se prijavljujete za posao nastavnika geografije u nekoj privatnoj srednjoj školi. U opisu oglašenog posla se naglašava važnost angažovanja izvan učionice. Navedeno je da traže nastavnike koji žele da se ostvare profesionalni razvoj tokom rada u toj školi.

Prvi nacrt:

  • Predavao sam geografiju učenicima 5. razreda
  • Savetovao sam učenike van nastave
  • Prisustvovao sam konferenciji o učenju prirodnih nauka

Konačna verzija:

  • Razvio i realizovao nastavni plan za tri oblasti fizičke geografije
  • Vodio savetodavni rad sa 20 učenika na godišnjem nivou, sa ciljem da prate svoj razvoj i rešavaju svoje individualne izazove
  • Prisustvovao konferenciji „Eurydice“, na poziv organizatora, o učenju i nastavi prirodnih nauka u nacionalnom i evropskom kontekstu

Primer br. 2: Radno iskustvo u CV-ju content menadžera. 

Posao content menadžera obuhvata veoma širok spektar odgovornosti u okviru digitalnog marketinga. Regruter će imati neku opštu predstavu o vašem radnom iskustvu, pa nema potrebe da opisujete od nule, ali će ovde biti dragocene konkretne stavke sa navođenjem rezultata.

Prvi nacrt:

  • Radio sa timom kopirajtera frilensera u velikoj marketinškoj agenciji u Beogradu i vodio računa o tome da završavaju zadatke na vreme
  • Razgovarao sam sa klijentima i smišljao šta bi bilo najbolje za njihov brend
  • Pre nego što se bilo šta objavi, vršio sam lekturu materijala

Konačna verzija:

  • Rukovodio timom od 25 pisaca, spoljnih saradnika, i pojednostavio tok kreiranja sadržaja od ideje do objavljivanja
  • Pružao savete klijentima o kratkoročnim i dugoročnim strategijama razvoja sadržaja uz njegovo jasno prilagođavanje identitetu pojedinačnih brendova
  • Uređivao tekstualni sadržaj i vršio njegovu finalnu reviziju da bi se održala konzistentnost sadržaja plasiranih putem različitih kanala

Primer br. 3: Radno iskustvo u CV-ju konobara. 

Uslužna delatnost se kreće veoma brzo. Sve što bi poslodavcu skratilo vreme provedeno u potrazi za radnikom vam povećava šanse da ćete dobiti posao. Obavezno potražite ključne reči u oglasu za posao kao što su „iskustvo u pripremi koktela“ ili „ekskluzivna kuhinja“. Naravno, učićete i na poslu, ali restorani imaju jako malo vremena da vas obuče o osnovnim stvarima. Budite samouvereni i jasni kada je reč o vašem iskustvu.

Prvi nacrt:

  • Konobarisao sam u popularnom restoranu u centru Beograda
  • Većinu vremena sam radio za barom noću i vikendom
  • Obučio sam nekoliko hostesa

Konačna verzija:

  • Posluživao ručak i večeru četiri godine u braseriji sa Mišlenovim zvezdicama
  • Radio kao glavni barmen u najprometnijim terminima vikendom i uveče i specijalista za pravljenje zanatskih koktela
  • Vodio obuku i pojednostavio metode obuke za nove hostese i poslužitelje

Primer br. 4: Primer radnog iskustva u CV-ju izvršnog asistenta. 

Ličnost i lične karakteristike imaju veoma značajnu ulogu u upravljanju rasporedom profesionalnih i ličnih obaveza višeg rukovodioca, pa ton vašeg CV-ja treba da bude i umeren i samouveren. Pokušajte da uvek budete korak ispred onoga što je potrebno vašem šefu pre nego što i započnete posao.

Prvi nacrt:

  • Pravio planove putovanja za tim izvršnih rukovodilaca
  • Određivao budžet za kancelarijske i službene troškove
  • Obučavao druge asistente i pomagao pri njihovom zapošljavanju

Konačna verzija:

  • Upravljao složenim planovima putovanja po zemlji i inostranstvu za petoro viših rukovodilaca
  • Smanjio troškove redovnog upravljanja poslovanjem za 35% i usavršio sistem praćenja službenih troškova
  • Angažovao, obučio i vodio tim od petoro asistenata, uključujući i tim pripravnika u prodaji

Primer br. 5: Primer radnog iskustva u CV-ju za predstavnika prodaje. 

Konkretne i merljive činjenice i brojke su vaša najveća prednost kao predstavnika prodaje. Da li ste na poslednjem radnom mestu ostvarili lični ili timski rast prodaje? Saznajte ove brojeve da biste ih uneli u odeljak o svom radnom iskustvu, a zatim objasnite metode koje ste primenili u samom poslu da biste to postigli. Evo nekih primera radnog iskustva za CV:

Prvi nacrt:

  • Povećao prihode od prodaje svakog meseca
  • Doveo nekoliko novih klijenata
  • Promenio način na koji smo razgovarali o našem proizvodu

Konačna verzija:

  • Eksponencijalno uvećao mesečni prihod od prodaje našeg odeljenja za preko 150% nakon samo 6 meseci
  • Zaključio saradnju sa 10 novih ključnih klijenata kroz istraživanje ranije neotkrivenih područja u našem sektoru poslovanja
  • Razvio novi pristup u komuniciranju našeg brenda i načinu nastupanja predstavnika prodaje u cilju razvijanja efikasne i personalizovane usluge za kupce
Savet stručnjaka

Koje veštine treba da navedem u CV-ju?

Kada razmišljate o navođenju radnog iskustva u CV-ju, trebalo bi da težite tome da što bolje iskoristite prostor. U CV-ju uvek postoji poseban odeljak o veštinama gde možete da nabrojite sve svoje veštine, i tzv. „tvrde“ i „meke“ veštine. Važno je da veštine budu povezane sa iskustvom koje ste spomenuli kod navođenja svakog ranijeg poslodavca, ali postarajte se da to bude sklapanje jedne opšte slike, a ne jednostavno ponavljanje istog.

Jezički saveti za navođenje istorije zaposlenja u CV-ju

Ako vas muče jezički apsekti pisanja CV-ja, ili niste sigurni oko toga kako da se izražavate i koje rečenične konstrukcije da upotrebite, evo nekoliko jezičkih pravila za navođenje stavki u vašem radnom iskustvu.

  • Jedno od često primenjivanih pravila je da ove tačke počinju glagolom koji opisuje vaše rezultate. Nema potrebe da svaka počne sa „Ja sam“, a možete slobodno izostaviti i pomoćni glagol „sam“, kao u poslednjem primeru „Razvio novi pristup“.
  • Glagolska vremena: Ako još uvek radite na trenutnom radnom mestu i završavate poslove koje ste opisali, koristite sadašnje vreme. Za ranije pozicije ili završene projekte izaberite prošlo vreme.
  • Nemojte se plašiti da proučite rečnik, a posebno se potrudite da koristite sinonime kako biste izbegli ponavljanje istih reči. Međutim, držite se reči koje vi i inače koristite.

Prilagođavanje radnog iskustva u CV-ju za svaku prijavu za posao

Umesto da se prijavljujete na svaki oglas za posao na internetu koristeći isti CV, odvojite vreme da ga malo prilagodite. Odeljak o radnom iskustvu će možda zahtevati najmanje prilagođavanja jer je ista istorija zaposlenja relevantna za većinu poslova, pogotovo ako ste fokusirani u svom pristupu. 

Međutim, možda postoje neka postignuća koja biste želeli posebno da navedete za neka određena radna mesta, a neka da isključite. Gledajte na sebe kao na pažljivog urednika koji pravi slagalicu od priče o svojoj karijeri da bi je učinio što privlačnijom.

Činjenica je da će značajan broj poslodavaca odbaciti CV koji nije prilagođen za konkretno radno mesto za koje se prijavljujete, pa treba imati na umu sledeće:

  • Prilagođavanjem svog CV-ja pokazujete da ste odvojili vreme da sastavite prijavu i da to nije jedan od 50 različitih konkursa na koje ste se prijavili.
  • Na taj način zaobilazite automatsko filtriranje ključnih reči koje veće kompanije koriste za automatsku selekciju kandidata pomoću svog sistema za praćenje kandidata. Stavke koje se odnose na vaše radno iskustvo, a koje opisujete u svom CV-ju, prvo skeniraju mašine.
  • Potrebno je da prilagodite različita iskustva da biste se fokusirali na najrelevantnije iskustvo za konkretni posao za koji se prijavljujete. Na primer, ako ste ikada imali posao koji je podrazumevao obavljanje različitih uloga, osim ako se ne prijavljujete za sličnu poziciju, ova strategija vam daje priliku da svoje radno iskustvo usmerite na ulogu koja je najrelevantnija za poziciju za koju se prijavljujete.

Ponavljanje ovog postupka svaki put kada se prijavite za novi posao može izgledati preterano zahtevno, ali, što više vremena uložite u prekrajanje svog CV-ja, za manje poslova ćete morati da se prijavite.

PRIMER KOJI MOŽE DA SE KOPIRA:

Dodatni primeri navođenja radnog iskustva

  • Pokrenuo menadžerski tim kako bi se ostvarila dodatna prodaja vredna 100 hiljada evra.
  • Izvršio detaljnu analizu tržišta i udvostručio tržišni udeo kroz lansiranje novog proizvoda.
  • Implementirao novo softversko rešenje koje je smanjilo vreme izrade za 34%.
  • Pokrenuo aktivnost regrutovanja koja je dovela do zapošljavanja petnaest ljudi u roku od tri meseca.

Koliko daleko u prošlost bi trebalo da doseže radno iskustvo?

Vaše radno iskustvo u CV-ju treba da sadrži sve relevantne informacije koje će vam obezbediti željeno radno mesto. Od toga zavisi količina radnog iskustva koje možete uključiti u svoj CV. 

Ako imate tridesetogodišnju karijeru, možete izabrati da samo navedete poslodavce za prvih 10-15 godina i iskoristite dragoceni prostor u CV-ju da opišete najnovija iskustva. Međutim, ako je vaša karijera duga 15 godina ili manje, svakako bi trebalo da uključite kompletno radno iskustvo. 

Što se tiče količine radnog iskustva u vašem CV-ju, pokušajte da date više informacija o novijim radnim mestima. Upotrebite tačke za nabrajanje i opisni tekst nakon što navedete poslodavca i detalje o periodu zaposlenja, kao što možete videti u brojnim primerima CV-ja koje vam nudimo.

Možda jeste moguće uključiti spisak radnih mesta koji seže dalje u prošlost od 15 godina, ali navedite samo naslove, bez zalaženja u detaljne opise. Nekim poslodavcima je interesantno da vide gde je neki viši rukovodilac proveo svoje početničke dane, pa iako vas možda neće toliko pitati o tome tokom intervjua, to daje određeni pečat vašoj prijavi.

Savet stručnjaka

Da li treba da navedem seminare u svom CV-ju?

Generalno, za jednodnevni ili dvodnevni seminar nema mesta u CV-ju. Međutim, ako neka obuka ili događaj edukativnog karaktera ima određeni prestiž ili traje duže od nedelju dana, onda biste mogli da razmislite o tome da ga uključite u odeljak o obrazovanju, ali pošto svako može da prisustvuje nekom seminaru, to neće pružiti neku jasnu sliku o vašoj ličnoj podobnosti za to konkretno radno mesto. Sigurno postoje važnije informacije koje ćete navesti.

Ključni zaključci

  • Usredsredite se na rezultate koje ste postigli tokom svoje karijere. U CV-ju navedite samo radno iskustvo koje je relevantno za posao za koji se prijavljujete.
  • Istaknite se snažnim glagolima koji opisuju vaša postignuća
  • Budite konkretni: koristite brojeve, činjenice i brojke
  • Koristite prošlo vreme za prošle poslove, a sadašnje vreme ako ste još uvek na tom radnom mestu.
  • Izbacite nepotrebne reči ili prideve koji služe samo za „kićenje“.
  • Uskladite stavke iz ranijih poslova sa zahtevima iz opisa posla za koji se prijavljujete.
  • Potrudite se da se radno iskustvo u CV-ju obuhvata adekvatan vremenski period

Radno iskustvo u odličnom CV-ju pomaže poslodavcima da u roku od 10 sekundi ili manje shvate da li ste kvalifikovani za posao. U velikoj meri bi trebalo da zvuči kao opis iz oglasu za taj posao. Ako vaše radno iskustvo u CV-ju ne zvuči tako, budite spremni da uložite malo kreativnosti da biste bili primećeni. Na primer, koristite kreator CV-ja da biste napravili savršen CV, baš u onom formatu koji potencijalni poslodavci traže.

Sastavite svoj CV za 15 minuta
Iskoristite profesionalne i u praksi proverene šablone koji strogo prate pravila pisanja CV-ja na koje poslodavci najviše obraćaju pažnju.
Kreiraj moj CV