Ako tražite posao konobara, lako ćete pronaći otvorenu poziciju, ali vam je potreban pažljivo sastavljen CV koji ističe vaše veštine. Radnici u ugostiteljstvu su traženi, što znači da imate mogućnost da pronađete posao sa dobrom zaradom.
Veb-sajt cvapp.rs je tu da vam pomogne da napišete besprekoran CV. Naši primeri CV-jeva i vodiči će vam pokazati kako vaš CV treba da izgleda, a naš kreator CV-ja će vam pomoći da kreirate profesionalan CV i povećate šanse za uspeh.
Dok pišete CV za posao konobara, imajte na umu da su sledeći odeljci neizostavni deo ovog dokumenta:
Dobar konobar prepoznaje potrebe gostiju, a isto važi i za pisanje CV-ja. Identifikujte svoje ključne veštine i znanja kako biste dokazali da ste prava osoba za posao.
CV je vaš prvi kontakt s poslodavcem i korak ka željenom poslu. Zato, imajte na umu sledeće:
Ako imate iskustva u ugostiteljstvu, najbolje je da koristite obrnuto hronološki format CV-ja. Ovaj format prikazuje radnu istoriju počevši od najnovijih poslova, što poslodavci obično očekuju.
Za one koji tek počinju svoju karijeru u ugostiteljstvu, funkcionalni ili hibridni format CV-ja je bolji izbor. Ovi formati fokusiraju se na veštine i mogu da sadrže aktivnosti poput volonterskog rada ili školskih iskustava.
Važno je da vaše osnovne kontakt informacije budu jasno prikazane i pravilno formatirane na početku vašeg CV-ja.
Obavezno uključite sledeće informacije i sledite navedena uputstva:
Izbegavajte navođenje suvišnih informacija, kao što su broj pasoša, matični broj ili datum rođenja.
Pavle Mihajlović
Konobar
063/455-4654
mihajlovic.pavle@gmail.com
Pavle Mihajlovic
Radnik u restoranu
063/455-4654
paja.kelner@gmail.com
Sažetak CV-ja je odeljak koji se nalazi odmah ispod zaglavlja. Ovih 3 do 5 rečenica predstavljaju uvod u vaš CV i treba da istaknu vaše najznačajnije veštine i iskustva. Budući da ste konobar, vaša ličnost i sposobnost da ostavite dobar prvi utisak ključni su za vaš posao, pa je ovaj odeljak najbolji prostor da pokažete da imate odgovarajuće osobine za ovu poziciju.
Koristite detaljne opise i glagole koji izražavaju akciju kako biste pokazali da ste šarmantan i efikasan konobar. Navedite svoje najistaknutije osobine u sažetku, dok će detaljnije informacije biti navedene u ostatku CV-ja. Ako ovaj odeljak napišete kako treba, poslodavac će biti zainteresovan da pročita ostatak.
Pogledajte naš primer CV-ja za posao kuvara i na osnovu njega napišite sažetak koji oslikava vaš nivo znanja i iskustva.
U nastavku možete da pogledate prilagodljive primere sažetka CV-ja:
Ambiciozan i predan konobar, posvećen pružanju izuzetnih usluga. Spreman sam da učim i razvijam svoje veštine u ugostiteljskoj industriji. Brzo se prilagođavam novim radnim okruženjima i uvek težim tome da gostima pružim pozitivno iskustvo koje će ih podstaći da se vrate.
Posvećen i energičan konobar sa izuzetnim talentom za pružanje vrhunskih usluga u ugostiteljskim objektima. Lako uspostavljam iskrene veze sa gostima, što dovodi do njihovog zadovoljstva i lojalnosti. Zahvaljujući mom entuzijazmu i profesionalnosti, formira se stalna baza gostiju koji se redovno vraćaju u objekat u kojem radim.
Vešt konobar sa više od deset godina iskustva u vrhunskim restoranima i hotelima, fokusiran na upravljanje timovima i očuvanje visokog standarda usluge. Posedujem izuzetne sposobnosti rešavanja problema i usmeravanja tima ka zajedničkim ciljevima, čime doprinosim kreiranju izuzetnog iskustva za goste i stalnom rastu profita objekta u kojem radim.
Odeljak o radnom iskustvu je od ključnog značaja u vašem CV-ju za posao konobara. Iskoristite ga da navedete svoja prethodna iskustva na poziciji konobara ili druge poslove koje ste imali u ugostiteljskoj industriji.
Ovde treba da detaljno opišete svoje veštine, postignuća i zadatke koje ste obavljali. Obavezno istaknite najveće uspehe, poput izbora za zaposlenog meseca ili ako ste privukli najveći broj stalnih klijenata u ugostiteljski objekat.
Umesto pukog navođenja odgovornosti, fokusirajte se na prikazivanje pozitivnih promena koje ste doneli objektu. Koristite konkretnu statistiku, podatke i brojeve koji mogu pokazati vaš doprinos.
Nemojte napisati:
već napišite:
Jasno prikažite svoja postignuća. Budite temeljni, ali vodite računa da CV bude sažet i da ne prelazi jednu stranicu kako biste zadržali pažnju regrutera.
Konobar u restoran „Legat 1903“, Beograd
Jun 2018 - Septembar 2023
Glavni konobar u restoran „Angry Monk“, Beograd
Januar 2014 - Maj 2018
Konobar u restoran „Madera“, Beograd
Januar 2012 - Januar 2014
Ako nemate prethodno iskustvo u ulozi konobara, nemojte se obeshrabriti. Fokusirajte se na veštine koje ste razvili radeći druge poslove, volontirajući ili koje ste stekli tokom školovanja.
Veštine poput komunikacije, timskog rada, organizacije i sposobnosti brzog rešavanja problema su ključne za uspeh u ugostiteljstvu. Navedite aktivnosti koje pokazuju vašu posvećenost i profesionalnost, kao i želju da se razvijate i učite.
Takođe, istaknite sve obuke, radionice ili kurseve koje ste pohađali i koji mogu doprineti vašoj sposobnosti za pružanje izuzetne usluge.
Odeljak o veštinama u CV-ju konobara je veoma važan jer prikazuje vaše sposobnosti i osobine koje donosite u novi kolektiv. Pre nego što sastavite ovaj odeljak, pročitajte pažljivo opis posla i izdvojte sve veštine koje posedujete, a koje je poslodavac istakao u oglasu za posao.
Kada navodite svoje veštine, vrlo je važno da uključite i „tvrde“ i „meke“ veštine. „Tvrde“ veštine predstavljaju tehnička znanja poput rada sa POS terminalima i upravljanje inventarom. „Meke veštine“ predstavljaju lične osobine kao što su prijatan nastup i uslužnost.
Uključite neke od ovih primera veština u svom CV:
U odeljku o obrazovanju navedite nivo obrazovanja koji posedujete. Jedna od prednosti ovog posla je to što nije potrebno posedovati fakultetsko obrazovanje da bi se ostvario stabilan prihod.
Pored toga, svaka vrsta stručne obuke koju ste završili, kao i sertifikati i priznanja koja ste dobili mogu da budu korisni ukoliko se veliki broj kandidata prijavio za jedno radno mesto.
U ovom odeljku treba da navedete sledeće:
Ukoliko smatrate da je vaš nivo obrazovanja nešto što će privući pažnju potencijalnog poslodavca ili da vas diplome ili sertifikati koje ste stekli izdvajaju od ostalih kandidata, možete da ih navedete na samom početku svoje biografije.
Restoraterstvo, Visoka hotelijerska škola, Beograd
Oktobar 2010 - Jun 2013
Smer: Konobar, Ugostiteljsko-turistička škola, Beograd
Septembar 2006 - Jun 2010
Kao što izgled restorana pruža gostima uvid u iskustvo koje mogu da očekuju, dizajn vašeg CV-ja govori poslodavcu o vašim veštinama i ozbiljnosti. Prilagodite izgled CV-ja vrsti restorana za koji se prijavljujete.
Porodični restorani možda više cene vedre tonove u zaglavlju CV-ja, dok luksuzni objekti preferiraju neutralne boje. Za zanimanje konobara, preporučujemo vam profesionalne šablone CV-ja, koji će istaći sve bitne podatke na pravi način.
Savetujemo da sačuvate svoj CV u PDF formatu kako bi izgledao identično na svim uređajima i računarima. Takođe, vodite računa o ravnoteži teksta i praznog prostora radi preglednosti. Istaknite ključne delove podebljanim naslovima.
Profil
Vešt konobar sa više od deset godina iskustva u vrhunskim restoranima i hotelima, fokusiran na upravljanje timovima i očuvanje visokog standarda usluge. Posedujem izuzetne sposobnosti rešavanja problema i usmeravanja tima ka zajedničkim ciljevima, čime doprinosim kreiranju izuzetnog iskustva za goste i stalnom rastu profita objekta u kojem radim.
Radno iskustvo
Konobar u restoran „Legat 1903“, Beograd
Jun 2018 - Septembar 2023
Glavni konobar u restoran „Angry Monk“, Beograd
Januar 2014 - Maj 2018
Konobar u restoran „Madera“, Beograd
Januar 2012 - Januar 2014
Veštine
Obrazovanje
Restoraterstvo, Visoka hotelijerska škola, Beograd
Oktobar 2010 - Jun 2013
Smer: Konobar, Ugostiteljsko-turistička škola, Beograd
Septembar 2006 - Jun 2010
Ako imate sve potrebne veštine i osobine koje odlikuju dobrog konobara, naš kreator CV-ja na veb-sajtu cvapp.rs i profesionalno dizajnirani šabloni pomoći će vam da brzo i jednostavno dođete do željenog posla.