1. Blog
  2. Propratno pismo
  3. Najbolji format CV-ja (sa besplatnim primerima na srpskom)
Napisao/Napisala Paul Drury:Paul Drury:

Najbolji format CV-ja (sa besplatnim primerima na srpskom)

15 minuta za čitanje
Najbolji format CV-ja (sa besplatnim primerima na srpskom)
U ovom blogu ćete otkriti koji su najefikasniji formati CV-ja za 2024. godinu i kako da izaberete najbolji u skladu sa vašim iskustvom. Naučićete razliku između obrnuto hronološkog, funkcionalnog i kombinovanog formata i u kojim prilikama se koriste. Saznaćete kako da prilagodite CV potrebama poslodavaca i aktuelnim trendovima u zapošljavanju.

Pre nego što počnete da pišete svoj CV, potrebno je da donesete odluku u kom formatu ćete ga napisati. Sam termin „format CV-ja“ može vas zbuniti zato što različiti izvori koriste ovaj termin da bi opisali različite stvari.

U najosnovnijem smislu, format CV-ja predstavlja vrstu strukture vašeg CV-ja koja zavisi od redosleda u kojem su napisani delovi CV-ja, načina na koji je napisan odeljak o radnom iskustvu i odabira najistaknutijeg odeljka.

Na primer, u jednom formatu CV-ja može biti naglašen odeljak o veštinama, dok će u drugom vaše radno iskustvo biti u centru pažnje.

Naši raznovrsni šabloni CV-ja odlično ilustruju format koji će Vam doneti posao i nude veliki broj pažljivo pripremljenih primera na srpskom jeziku.

Tri osnovna formata CV-ja

Kada je u pitanju izbor formata CV-ja, možete izabrati jedan od tri osnovna tipa:

  1. Obrnuto hronološki
  2. Funkcionalni
  3. Kombinovani

Svaki od ovih formata ima određene prednosti. Samim tim, ne postoji univerzalno najbolji format CV-ja. Možda ćete čak odlučiti da kreirate verziju svog CV-ja u svakom od navedenih formata za različita radna mesta, kompanije ili čak zemlje u kojima se prijavljujete. Onlajn kreator CV-ja može vam pomoći da bez mnogo muke menjate odeljke u svom CV-ju i da prelazite sa jednog formata na drugi.

U nastavku vam donosimo detaljan opis ova tri osnovna formata kako bismo vam pomogli da izaberete format koji najviše odgovara vašim trenutnim potrebama.

Obrnuto hronološki format

Obrnuto hronološki format je najverovatnije prvi format CV-ja koji se ikada koristio. Iako je u upotrebi već decenijama, i dalje ne postoji format koji na bolji način prikazuje radnu istoriju, pre svega u slučaju tradicionalnih delatnosti gde je penjanje na korporativnoj lestvici najprihvaćeniji put. U većini šablona CV-ja se koristi ovaj provereni pristup.

Reč „obrnuto“ ukazuje da se na početku odeljka o radnom iskustvu nalazi najskorije radno mesto, nakon čega se navode sva relevantna iskustva koja ste imali u poslednjih deset godina. U ovom odeljku ne morate navoditi sve poslove koje ste radili u ovom periodu. Na primer, izostavite da ste radili kao lični trener ako pišete biografiju kao programer. 

Ipak, potrudite se da ne ostavljate velike praznine u radnoj istoriji jer one mogu da ostave negativan utisak na menadžera zaduženog za zapošljavanje.

Ovo treba uraditi

Koristite obrnuto hronološki format ako je vaše radno iskustvo vaša ključna prednost.

Ovo ne treba uraditi

Ukoliko nemate odgovarajuće radno iskustvo ili ste tek na početku karijere, ne preporučujemo vam ovaj format.

Funkcionalni format

Postoje određeni poslovi kod kojih su posebne veštine bitnije od istorije zaposlenja. Zahvaljujući ovom formatu, možete da istaknete svoju stručnost odmah na vrhu CV-ja u odeljku koji se naziva „Iskustvo“. Ukratko, funkcionalni format biografije je fokusiran na veštine i specijalizovano znanje koje možete odmah da ponudite poslodavcu.

Ovaj format najviše odgovara iskusnim zanatlijama, frilenserima, radnicima po projektu jer im pomaže da istaknu svoje veštine bez potrebe da ih organizuju u okviru prethodnih radnih pozicija koje mogu biti brojne ili se mogu ponavljati.

Ovo treba uraditi

Izaberite funkcionalni format ako su vaše veštine najvažniji aspekt vašeg posla.

Ovo ne treba uraditi

Nemojte kreirati funkcionalnu biografiju samo zato što vam nedostaje radno iskustvo u oblasti za koju se obično koristi obrnuto hronološki format.

Kombinovani format

Kombinovani format predstavlja spoj hronološkog i funkcionalnog formata. Ovaj format se obično koristi kada kandidat sastavlja CV za određeno radno mesto. Na primer, ukoliko frilenser traži stalno zaposlenje, preporučuje se da započne biografiju svojim stručnim veštinama, a nakon toga da pređe na odeljak o radnom iskustvu, kako bi dokazao da je sposoban da radi u okruženjima sličnim onom koje nudi poslodavac.

Prednost kombinovanog formata CV-ja je ta što omogućava tražiocu posla da prvo skrene pažnju menadžera odgovornog za zapošljavanje na svoje veštine, dok istovremeno pruža informacije o radnom iskustvu, koje mnoge tradicionalne kompanije još uvek očekuju da vide u CV-ju. Za kandidate čije iskustvo najviše odgovara funkcionalnom formatu, ali nisu sigurni kako će CV u tom formatu biti prihvaćen, kombinovani CV je pravi izbor.

Ovo treba uraditi

Kreirajte kombinovanu biografiju ako želite da primenite inovativan pristup, istaknete ključne sposobnosti ili promenite karijeru.

Ovo ne treba uraditi

Nemojte da sakrivate određene odeljke koje menadžer nadležan za zapošljavanje sigurno očekuje.

Najbolji format CV-ja za početnike

Ukoliko ste nedavno diplomirali ili treba da diplomirate, najverovatnije nemate mnogo iskustva. Zbog toga, vaš CV treba da se fokusira na vaše obrazovanje i ono što ste naučili tokom studija.

Potrudite se da opišete sve što ste izučavali i navedite oblasti u kojima ste se usavršili. Istaknite najvažnije aspekte kurseva koje ste pohađali i potrudite se da vaše veštine deluju relevantno za radno mesto na koje se prijavljujete. CV za početnike treba da bude jasan i sažet i ne bi trebalo da bude duži od jedne strane.

Pet najvažnijih saveta za odabir najboljeg formata CV-ja

Pripremili smo za vas pet najvažnijih saveta koji vam mogu pomoći da odaberete format CV-ja i sastavite ga u potpunosti u našem kreatoru CV-ja:

  1. Izaberite format CV-ja koji je usklađen sa imidžom vašeg potencijalnog poslodavca.
  2. Kada niste sigurni koji stil odgovara prilici, jednostavni šablon je sigurniji izbor od kreativnog šablona.
  3. Vaš šablon treba da sadrži proporcionalni odnos belih prostora i teksta da ne biste preplavili čitaoca informacijama.
  4. Odaberite odeljke CV-ja koji su najvažniji za vaše iskustvo i izaberite format CV-ja čiji dizajn ističe te odeljke.
  5. Ne bojte se da premeštate odeljke ili isprobate drugačiji format da biste videli koja verzija vaše CV-ja najbolje funkcioniše.

Iako je obrnuto hronološki format i dalje najčešći, to ne znači da predstavlja pravi izbor za svakoga. Mnogi kandidati su otkrili da im odabir drugačijeg formata biografije omogućava da bolje istaknu svoja raznovrsna iskustva i jedinstvene veštine. Ovo je jedan od načina da se izdvojite, ali samo ako vam omogućava da na najefikasniji način predstavite svoju profesionalnu ličnost.

Savremeni menadžeri žele da osete preduzetnički duh i spremnost da se prilagodite radnom mestu dok čitaju vaš CV. Dok je hronološki format i dalje najbolji za pružanje informacija o prethodnim pozicijama, dodavanje elemenata funkcionalnog formata radi kreiranja kombinovanog CV-ja može da istakne kandidata kao inovativnog.

Statistički uvid

Mnogi menadžeri zaduženi za zapošljavanje posvete manje od 30 sekundi čitanju jednog CV-ja. Prema informacijama sa veb-sajta Mashable, čist format bez pravopisnih ili gramatičkih grešaka je jedna od prvih stvari koje primete tokom pregledanja CV-jeva.

Koji format CV-ja treba koristiti u 2024. godini

Obrnuto hronološki format je najpoznatiji, ali nije uvek najbolji. Ako imate specifične veštine, menjate karijeru ili ste stekli važna znanja, funkcionalni ili kombinovani format može biti bolje rešenje.

Kombinovani format CV-ja postaje sve popularniji, ali netradicionalni formati nisu za svakoga. Obrnuto hronološki format je idealan za one čija radna istorija je ključna za poziciju, posebno u tradicionalnim poslovnim strukturama. Ako vaša radna istorija direktno odgovara poziciji koju tražite ili konkurenti imaju slične karijerne puteve, obrnuto hronološki format je najbolje rešenje.

Svaki format biografije ima svoje prednosti. Obrnuto hronološki je odličan za tradicionalne karijere, funkcionalni za kandidate sa manje iskustva, dok kombinovani format omogućava da se istaknu ključne veštine uz kraću radnu istoriju. Važno je odabrati format koji najbolje odražava vaše iskustvo i veštine, a istovremeno odgovara očekivanjima potencijalnog poslodavca.

Kako trendovi zapošljavanja u 2024. utiču na odabir formata CV-ja

Način na koji radimo u 2024. godini značajno se menja, što utiče na sve aspekte, od metoda pretrage posla do formatiranja CV-ja. Budući da sve više kompanija favorizuje rad na daljinu, fleksibilno radno vreme i specijalizovane kandidate, važno je prilagoditi se ovim promenama prilikom traženja nove pozicije ili započinjanja karijere. Vaš CV treba da pokaže da imate ono što je potrebno u vremenu promena.

U ovom poglavlju ćemo razmotriti glavne poslovne trendove za 2024. godinu i način na koji možete prilagoditi format CV-ja da biste povećali svoje šanse da dobijete posao iz snova.

Formatiranje CV-ja za rad na daljinu

Rad na daljinu postaje sve popularniji, jer kompanije prepoznaju prednosti poput povećane produktivnosti i smanjenja troškova. Prilikom formatiranja CV-ja za rad na daljinu, važno je prilagoditi se specifičnostima posla. U industrijama gde je radno iskustvo ključan faktor, hronološki format i dalje može biti najbolji izbor, čak i za rad od kuće. 

Međutim, za one koji rade više poslova ili traže fleksibilnije radne aranžmane, kombinovani format može pružiti jasniju sliku vaših veština i iskustava. Bitno je jasno označiti pozicije na kojima ste radili na daljinu, kako bi potencijalni poslodavac odmah video da ste sposobni da radite u digitalnom okruženju.

Najbolji format CV-ja za frilensere u 2024.

Frilenseri dobijaju sve veću važnost na tržištu rada, posebno u oblastima poput e-trgovine i dizajna. U zavisnosti od vaših ciljeva, različiti formati CV-ja mogu bolje prikazati vaše veštine i iskustva. Ako želite da nastavite sa karijerom frilensera, funkcionalni format CV-ja može efikasno istaći vaše ključne veštine. 

S druge strane, kombinovani format je idealan za one koji žele da naglase specifične veštine, ali i da navedu bivše poslodavce. Za one koji prelaze na stalni posao, obrnuto hronološki format može biti najprikladniji, jer jasno prikazuje radnu istoriju i relevantno iskustvo.

Kako istaknuti uskostručna znanja u CV-ju

Uskostručna znanja su ključ za budućnost. Radnici koji se fokusiraju na jednu veštinu verovatno će dugoročno biti uspešniji od onih koji se bave opštijim poslovima. Manje stručni radnici biće zamenjeni zaposlenima koji poseduju veliko znanje o proizvodima i tržištu, poput „super agenata“ umesto običnih radnika u kol-centrima. 

Mnogi će morati da nauče nove veštine i okrenu se razvoju karijere kako bi povećali šanse za napredovanje. U tom kontekstu, kombinovani format biografije može vam pomoći da istaknete uskostručno znanje, posebno ako ste stekli nove sertifikate ili licence.

Najbolji format CV-ja za diplomce u 2024.

Diplomci se suočavaju sa izazovnim periodom za ulazak na tržište rada, jer kompanije smanjuju broj zaposlenih na početničkim pozicijama i broj pripravnika. Ipak, situacija nije toliko loša; prema magazinu Forbes, očekuje se da će do kraja 2024. godine kompanije dostići nivo zapošljavanja pre pandemije. 

Što se tiče formata biografije, fleksibilnost i veštine su ključne. To ne znači da treba odmah prelaziti na funkcionalni format biografije. Menadžeri će u tom slučaju smatrati da veštinama pokušavate da nadoknadite nedostatak radnog iskustva. Ako imate neko prethodno iskustvo sa praksama, to može biti dovoljno za kreiranje hronološkog ili kombinovanog formata.

Statistički uvid

Prema magazinu Forbes, više od 70% oglasa za posao danas sadrži manje uslova nego što je to bio slučaj pre godinu dana.

Formatiranje CV-ja za prolazak kroz elektronski sistem za praćenje kandidata

Da li ste znali da dve trećine biografija kandidata prijavljenih na jednu poziciju nikada ne stigne do menadžera zaduženog za zapošljavanje? To je zato što mnoge kompanije koriste elektronske sisteme za praćenje kandidata koji filtriraju prijave pre nego što ih vidi predstavnik službe za ljudske resurse.

Savet stručnjaka

Kako prilagoditi CV elektronskom sistemu za praćenje kandidata?

Algoritmi sistema traže ključne reči i rangiraju biografije prema njima. Samo najbolji kandidati prolaze u drugi krug i dobijaju priliku da njihov CV pročita menadžer. Da biste povećali šanse za intervju, koristite format koji sistem lako može da skenira: koristite standardne naslove poput „Radno iskustvo“ ili „Obrazovanje“, izbegavajte pravopisne greške i preuzmite biografiju u formatu kao što su Docx ili PDF. Izbegavajte upotrebu grafika i slika koje sadrže važan tekst.

Ključne preporuke i pet saveta za formatiranje CV-ja

Nadamo se da vam je vodič pomogao da izaberete pravi format za 2024. godinu. U nastavku je naših pet najbitnijih saveta za formatiranje CV-ja:

  1. Hronološki CV je najbolje rešenje za tradicionalne kompanije gde je radno iskustvo ključno.
  2. Funkcionalni CV-jevi ističu veštine, ali ne bi trebalo da se koriste za popunjavanje rupa u radnoj istoriji.
  3. Kombinovani format je popularan jer spaja specijalizaciju i radno iskustvo.
  4. Prilagodite format CV-ja potrebama poslodavca, čak i ako je potrebno da ga unapredite.
  5. Optimizujte biografiju za elektronski sistem za praćenje kandidata kako biste prošli prvi test.

Naši besplatni primeri šablona CV-ja na srpskom jeziku mogu vam pomoći da dobijete precizan i atraktivan format CV-ja. Osim mnogobrojnih primera na srpskom jeziku, pogledajte naš blog o tome kako napisati CV

Sastavite svoj CV za 15 minuta
Sastavite svoj CV za 15 minuta
Iskoristite profesionalne i u praksi proverene šablone koji strogo prate pravila pisanja CV-ja na koje poslodavci najviše obraćaju pažnju.
Kreiraj moj CV
Podelite ovaj članak
Nastavite da čitate
Pomoć za pisanje CV-ja10 minuta za čitanje
Osobine za CV
Osobine za CV
Pomoć za pisanje CV-ja26 minuta za čitanje
Kako navesti posebne veštine u CV-ju
Kako navesti posebne veštine u CV-ju
Propratno pismo14 minuta za čitanje
Kako napisati propratno pismo - stručni vodič [2023]
Kako napisati propratno pismo - stručni vodič [2023]
Pomoć za pisanje CV-ja11 minuta za čitanje
Da li treba da navedem sve poslove u CV-ju?
Da li treba da navedem sve poslove u CV-ju?
Prelistajte sve
Ovaj vebsajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva i obavljanje analitike i marketinga. Korišćenjem našeg vebsajta, saglasni ste sa svim kolačićima u skladu sa našim Politika količića i Politika privatnosti.
Prihvatite kolačiće