Studenti i učenici primer propratnog pisma

Ako ste student ili učenik, propratno pismo može da predstavlja presudan faktor u pronalaženju posla. Budući da tek ulazite na tržište rada, veoma je bitno da se predstavite na pravi način, odnosno pomoću pažljivo sastavljenog propratnog pisma, koje će vas istaći među drugim kandidatima.
Uredite ovaj CV

Kada dođe vreme da potražite svoj prvi posao ili da se prijavite za praksu ili stipendiju, šanse da ostvarite svoj cilj biće mnogo veće ako se predstavite originalnim propratnim pismom. 

Ako je dobro napisano, ono može da vas istakne među drugim talentovanim studentima i učenicima i da vam pomogne da prikažete svoju harizmu i motivisanost.

Ovaj vodič će vam pomoći da naučite kako da izbegnete greške i napišete kvalitetno propratno pismo koje prikazuje vašu jedinstvenost i želju za učenjem, čak i ako nemate mnogo profesionalnog iskustva.

Tekstualni primer propratnog pisma za studente i učenike 

Prilagodljivi primer propratnog pisma za studente i učenike

Poštovana gospođo Milošević,

Nakon detinjstva provedenog u Japanu i povratka u Srbiju kada sam imao 13 godina, očuvao sam strast prema svemu što se odnosi na ovu divnu zemlju u kojoj sam odrastao. Nedavno sam diplomirao japanski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu i sada tražim priliku da se posvetim svojim dvema strastima: prevođenju i video igrama.

Odrastao sam uz legendarne igrice kompanije Sitendo poput „Manual Crossing“ i oduvek me je fascinirao način na koji se izvorni jezik prevodi na druge jezike. Smatram da je jezik koji se koristi prilikom prevođenja veoma bitan za očuvanje kulturnih obeležja. Upravo zbog toga, prevod svakog dijaloga značajno doprinosi međunarodnom uspehu igre.

Tokom studija, honorarno sam se bavio lokalizacijom i prevođenjem sa japanskog na srpski za kompanije koje proizvode aplikacije i video igre. Prema mojoj proceni, oko 80.000 mojih reči se našlo na mobilnim telefonima u Srbiji. Odlučio sam da započnem profesionalnu karijeru prevodioca u svetu video igara, gde je mogućnost za ostavljanje snažnog utiska na ljude putem jezika veoma velika. Šest meseci provedenih u Japanu su mi omogućili da bolje sagledam sve aspekte upotrebe jezika u video igricama i smatram da sam spreman da se posvetim izazovu prevođenja igrica koje vaša kompanija razvija.

Tokom četiri godine studiranja, radio sam na usavršavanju svojih veština na sledeći način:

  • 18 meseci radnog iskustva (rad na daljinu) u japanskom studiju za razvoj aplikacija „Luevho“.
  • Šest meseci života u Tokiju, gde sam pohađao napredni kurs prevođenja aplikacija i video igara.
  • Preveo sam pet romana sa japanskog na srpski jezik, svaki dužine 60.000 reči.
  • Prevodio sam stripove sa japanskog na srpski. Oduvek me je privlačilo proučavanje pop kulture Tokija.


Moj diplomski rad se bavi temom budućnosti veštačke inteligencije u prevodilačkoj delatnosti. Pronalaženje ravnoteže između umetnosti i nauke je od velikog značaja na globalnom nivou. Sebe smatram savesnim, energičnim i kreativnim prevodiocem i nadam se da ću imati priliku da se upoznam sa vama i postanem deo vašeg prevodilačkog tima.

Srdačan pozdrav,

Mirko Pavlović

Odeljci propratnog pisma za studente i učenike

Bez obzira na svrhu za koju se koristi, propratno pismo za studente i učenike treba da sadrži sledeće ključne delove:

  1. Zaglavlje propratnog pisma. Ovde treba da navedete svoje kontakt podatke i predstavite se osobi kojoj je pismo namenjeno.
  2. Pozdrav. Standardni pozdrav „Poštovani“ praćen imenom osobe kojoj se obraćate je najbolji način da započnete svoje izlaganje.
  3. Uvod. Iskoristite početak svog pisma da skrenete pažnju na sebe i pokažete da ste veoma zainteresovani za ulogu za koju se prijavljujete.
  4. Telo. Opišite svoja školska i akademska postignuća i istaknite svoja interesovanja i sve projekte na kojima ste radili da biste pokazali svoje sposobnosti i veštine.
  5. Zaključak. Ponovo navedite svoje sposobnosti u par reči i podstaknite osobu kojoj je pismo namenjeno da stupi u kontakt s vama.
  6. Potpis. Napišite uobičajen i jednostavan pozdrav, kao što je „S poštovanjem“ ili „Srdačan pozdrav“, ispred svog potpisa.

Ne zaboravite, vaše propratno pismo treba da obuhvati sva relevantna znanja koja ste stekli tokom školovanja, kao i sva iskustva koja vas mogu predstaviti kao sposobnu i pouzdanu osobu. 

Savet stručnjaka

U želji da vam pomognemo da pronađete inspiraciju, pripremili smo različite primere propratnih pisama. Predlažemo vam da pogledate neke od njih:

Da biste napisali propratno pismo koje sadrži sve neophodne delove, preporučujemo vam da pročitate naš članak o tome kako napisati propratno pismo.

Nakon što ste naveli svoje kontakt podatke i pozdravili osobu kojoj je pismo namenjeno, vreme je da napišete uvod kojim ćete privući pažnju čitaoca.

Uvod u propratno pismo za studente i učenike

Uvod je najvažniji deo propratnog pisma jer privlači pažnju čitaoca i pruža vam priliku da ga zainteresujete nekom zanimljivom anegdotom ili smelom izjavom. Potrudite se da ovaj deo pisma bude dinamičan i privlačan kako bi čitalac odmah poželeo da ga pročita do kraja.

Ovo treba uraditi

Poštovana gospođo Milošević,

Nakon detinjstva provedenog u Japanu i povratka u Srbiju kada sam imao 13 godina, očuvao sam strast prema svemu što se odnosi na ovu divnu zemlju u kojoj sam odrastao. Nedavno sam diplomirao japanski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu i sada tražim priliku da se posvetim mojim dvema strastima: prevođenju i video igrama.

Ovo ne treba uraditi

Zdravo, 

Zovem se Mirko i skoro sam završio japanski. Imam iskustva u prevođenju i voleo bih da prevodim vaše igrice sa japanskog na srpski. Volim da igram igrice, pa sam zbog toga prava osoba za vas.

Veoma je važno da na samom početku propratnog pisma za učenike i studente pokažete svoja jedinstvena interesovanja i veštine, poput situacije u primeru iznad. Iako ste tek na početku karijere, ubedite čitaoca da ste ambiciozni i da ste svoje slobodno vreme iskoristili da unapredite sebe i steknete nova znanja.

Kompanije i organizacije često vole da sarađuju sa studentima zbog njihovog kreativnog pristupa i originalnih ideja. Pokažite da se razlikujete od drugih i da želite da se u potpunosti posvetite poslu za koji se prijavljujete.

Prilagodljivi primer uvoda u propratno pismo

Poštovana gospođo Milošević,

Nakon detinjstva provedenog u Japanu i povratka u Srbiju kada sam imao 13 godina, očuvao sam strast prema svemu što se odnosi na ovu divnu zemlju u kojoj sam odrastao. Nedavno sam diplomirao japanski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu i sada tražim priliku da se posvetim svojim dvema strastima: prevođenju i video igrama.

Telo propratnog pisma za studente i učenike

Telo vašeg propratnog pisma treba da prati utvrđenu šemu:

  • Skrenite pažnju na svoje veštine i iskustvo
  • Za koji god posao se prijavljujete, morate da pokažete da ste prava osoba za radno mesto
  • Napišite upečatljiv zaključak
  • Podstaknite poslodavca da stupi u kontakt sa vama odgovarajućim „pozivom na akciju“

Prvi pasus tela: Zašto ste prikladni za tu poziciju (veštine i iskustvo)

Ovaj deo propratnog pisma služi tome da svoja iskustva i veštine potkrepite činjenicama. Nemojte se ustručavati, navedite anegdote koje mogu privući pažnju čitaoca, ali vodite računa da ograničite ovaj pasus na nekoliko redova kako čitalac ne bi izgubio koncentraciju. 

Evo kako vaše kvalifikacije mogu da se na jednostavan način pretvore u zanimljivu priču:

  1. Prikažite svoje obrazovanje. Budući da nemate mnogo radnog iskustva, navedite sve diplome koje ste stekli tokom života, kao i sve kurseve i sertifikate, ukoliko ih posedujete.
  2. Istaknite svoje komunikacione veštine i lako sklapanje dobrih odnosa sa ljudima. Svaka kompanija želi da u svojim redovima ima komunikativnu i ljubaznu osobu. Pokažite da su ljubaznost i srdačnost sastavni deo vaše ličnosti.
  3. Naglasite svoju želju za učenjem i napredovanjem. Važno je da napomenete koliko ste posvećeni sticanju novih veština i usavršavanju postojećih znanja.
  4. Fleksibilnost i multitasking. Navedite da vam nije teško da radite više aktivnosti istovremeno i da je vaša koncentracija uvek na visokom nivou.
  5. Volonterske aktivnosti i obuke. Nabrojte svaku aktivnost koja je relevantna za radno mesto na koje se prijavljujete.

Drugi pasus tela: Vaša usklađenost sa poslovanjem radne organizacije

Svojim propratnim pismom treba da dokažete da su vaše veštine odgovarajuće za radno mesto na koje se prijavljujete.

Osim toga što ste stekli znanja koja odgovaraju ovoj ulozi, pokažite da ste upoznati sa misijom kompanije i da delite njene vrednosti.

Ako biste, na primer, želeli da radite kao prevodilac u kompaniji Sitendo, koja pravi video igrice, objasnite kako vaše iskustvo, lična interesovanja i vrednosti odgovaraju njihovoj poslovnoj politici. Vrednosti koje ovakva kompanija poseduje su sledeće:

  • Prevodi koji su prilagođeni zemlji u kojoj se igrica plasira
  • Dobro poznavanje kulture zemlje u kojoj je igrica nastala
  • Selekcija najposvećenijih radnika
  • Povezivanje ljubitelja video igara širom sveta uz uklanjanje jezičkih barijera

Dodajte lično životno iskustvo koje će vas učiniti najboljim kandidatom za ovu poziciju. Ako pokažete da su vaša iskustva u skladu sa vizijom kompanije, imate još veće šanse da dobijete ponudu za posao.

Prilagodljivi primer tela propratnog pisma

Odrastao sam uz legendarne igrice kompanije Sitendo poput „Manual Crossing“ i oduvek me je fascinirao način na koji se izvorni jezik prevodi na druge jezike. Smatram da je jezik koji se koristi prilikom prevođenja veoma bitan za očuvanje kulturnih obeležja. Upravo zbog toga, prevod svakog dijaloga značajno doprinosi međunarodnom uspehu igre. 

Tokom studija, honorarno sam se bavio lokalizacijom i prevođenjem sa japanskog na srpski za kompanije koje proizvode aplikacije i video igre. Prema mojoj proceni, oko 80.000 mojih reči se našlo na mobilnim telefonima u Srbiji. Odlučio sam da započnem profesionalnu karijeru prevodioca u svetu video igara, gde je mogućnost za ostavljanje snažnog utiska na ljude putem jezika veoma velika. Šest meseci provedenih u Japanu su mi omogućili da bolje sagledam sve aspekte upotrebe jezika u video igricama i smatram da sam spreman da se posvetim izazovu prevođenja igrica koje vaša kompanija razvija.

Tokom četiri godine studiranja, radio sam na usavršavanju svojih veština na sledeći način:

  • 18 meseci radnog iskustva (rad na daljinu) u japanskom studiju za razvoj aplikacija „Luevho“.
  • Šest meseci života u Tokiju, gde sam pohađao napredni kurs prevođenja aplikacija i video igara.
  • Preveo sam pet romana sa japanskog na srpski jezik, svaki dužine 60.000 reči.
  • Prevodio sam stripove sa japanskog na srpski. Oduvek me je privlačilo proučavanje pop kulture Tokija.

Poziv na akciju i zaključak: Neka vaš pozdrav bude upečatljiv

Kako biste zaključili svoje propratno pismo sa stilom, napišite završni pasus koji podstiče čitaoca da stupi u kontakt sa vama da bi saznao više o tome zašto ste sjajan kandidat. 

Najbolji način da to uradite je putem „poziva na akciju“. Ova rečenica pokazuje da želite da nastavite razgovor i pozivate čitaoca da vas kontaktira. Treba da zvučite samouvereno i odlučno, a da pritom ne delujete prepotentno ili nametljivo.

Zahvalite se regruteru na izdvojenom vremenu, napišite odgovarajući pozdrav i potpišite se punim imenom i prezimenom.

Prilagodljivi primer pozdrava i potpisa u propratnom pismu

Moj diplomski rad se bavi temom budućnosti veštačke inteligencije u prevodilačkoj delatnosti. Pronalaženje ravnoteže između umetnosti i nauke je od velikog značaja na globalnom nivou. Sebe smatram savesnim, energičnim i kreativnim prevodiocem i nadam se da ću imati priliku da se upoznam sa vama i postanem deo vašeg prevodilačkog tima.

Srdačan pozdrav,

Mirko Pavlović

Kako da napišete propratno pismo za studente i učenike ako nemate iskustva

Brojni studenti i učenici nisu stekli nikakvo radno iskustvo tokom svog školovanja. Ukoliko ste među njima, postoji način da sastavite kvalitetno propratno pismo koje će istaći sve vaše vrline i navesti regrutera da vas smatra vrednim kandidatom za radno mesto.  

Uzmite u obzir sledeće opcije:

  • Istaknite svoje obrazovanje. S obzirom da nemate radnog iskustva, obrazovanje je suština vašeg CV-ja. Potrudite se da istaknete sva znanja i veštine koje ste stekli tokom školovanja, a koje biste mogli da primenite na radnom mestu za koje konkurišete.
  • Pomenite svoje organizacione sposobnosti. Možda ste organizovali događaje u svojoj školi ili ste bili član studentskog parlamenta. Svako zaduženje koje može da vas prikaže kao veštog organizatora zaslužuje mesto u vašem CV-ju.
  • Pokažite svoju ljubav prema učenju. Pokažite da volite učite i stičete nove veštine. Pre svega istaknite da želite da to učinite u kompaniji u kojoj konkurišete jer vidite svoju profesionalnu budućnost upravo u njoj.
  • Navedite strane jezike koje govorite i programe koje koristite. Veoma je važno da istaknete ove korisne veštine koje mogu samo da budu od koristi kompaniji za koju se prijavljujete.

Ove stavke će vas prikazati kao vrednu i marljivu osobu koja želi da postigne poslovni uspeh i ne plaši se rada i izazova sa kojima može da se suoči na svom prvom radnom mestu.

Ključne stvari koje treba upamtiti

Propratno pismo je predstavljanje potencijalnom poslodavcu i njegova svrha je da, pored vaših stručnih veština, istakne vašu ličnost. Pokazivanje emocija je dobrodošlo u ovoj formi. Zbog toga ne treba da se ustručavate kada opisujete svoje profesionalne strasti i ciljeve.

Potrudite se primenite navedenu strukturu propratnog pisma da biste privukli pažnju regrutera i dodajte tekst koji ste sastavili u jedan od naših prelepih šablona propratnih pisama. Nakon što odaberete dizajn koji vam odgovara, sastavite za svega nekoliko minuta odlično propratno pismo u našem kreatoru propratnog pisma

Sastavite svoj CV za 15 minuta
Iskoristite profesionalne i u praksi proverene šablone koji strogo prate pravila pisanja CV-ja na koje poslodavci najviše obraćaju pažnju.
Kreiraj moj CV