1. Blog
  2. Propratno pismo
  3. Šta je propratno pismo?
Napisao/Napisala Paul Drury:Paul Drury:

Šta je propratno pismo?

10 minuta za čitanje
Šta je propratno pismo?
Autor ilustracija:Aleksandra Zabnina
Šta je propratno pismo? Šta treba da sadrži? Kako stranica pisanog teksta može značajno da utiče na vaše šanse da dobijete poziv na razgovor za posao?

Vi ste mnogo više od zbira prethodnih dostignuća navedenih u vašem CV-ju. 

Propratno pismo je način da u traženje posla ubrizgate malo svoje ličnosti, motivacije i usmerenja. Propratno pismo treba da bude direktno namenjeno menadžeru odgovornom za zapošljavanje i da ga navede na zaključak da ste vi jedini odgovarajući kandidat za upražnjeno radno mesto.

Zašto je potrebno sastaviti propratno pismo?

Često ne postoji nijedan element koji bi istakao značajnu razliku između sadržaja CV-jeva najboljih kandidata. Propratno pismo vam pruža priliku da ispričate upečatljivu ličnu priču koja može da ostavi utisak na nekog menadžera nadležnog za zapošljavanje. Na nekog možda i neće (što je takođe dobro utvrditi rano u ovom procesu).

Kandidat treba da pronađe posao koji je pravi za njega, a ne bilo koji posao. Dobro napisano propratno pismo može mu pomoći da svoju prijavu za posao učini ličnijom, tako da menadžer nadležan za zapošljavanje može da bude siguran da je dobro procenio kakva je taj kandidat osoba. To mu pomaže da na osnovu predočenih informacija donese odluku da li ste odgovarajući izbor za to radno mesto. 

Bez ikakve sumnje i nedoumice, propratna pisma su svakako neophodna.

Propratno pismo je nešto poput izjave o misiji traženja posla: „Ovo sam ja, ja sam ovakav, a ovo su razlozi zbog kojih mislim da bih bio odličan izbor za ovo radno mesto.“

Šta je tačno propratno pismo i zbog čega je toliko važno? U ovom blogu, istražujemo sledeće: 

  • Koja je svrha propratnog pisma?
  • Šta menadžeri nadležni za zapošljavanje očekuju od propratnog pisma?
  • Četiri sastojka odličnog propratnog pisma
  • Četiri greške koje karakterišu loše propratno pismo

Pisanje propratnog pisma je više umetnost nego nauka. Iako postoje prihvaćene norme, mnogo njegovog sadržaja zavisi od okolnosti u kojima ste se našli. Prvo, hajde da razmotrimo zašto je propratno pismo uopšte potrebno.

Koja je svrha propratnog pisma?

Propratno pismo je dokument od jedne stranice koji dopunjuje CV i u kojem kandidat deli osećanja i misli o svojoj kvalifikovanosti za posao, motivaciji i aspektima svoje lične priče.

Menadžeri nadležni za zapošljavanje obično će prvo pročitati CV, a tek nakon toga propratno pismo. Ako je osnovno iskustvo kandidata odgovarajuće, nadaju se da će pročitati propratno pismo koje prikazuje i nešto njegove ličnosti.

Ako su zainteresovani za vas kao osobu koju će potencijalno zaposliti, pročitaće svaki red propratnog pisma. Kada neko donosi ozbiljnu odluku o zapošljavanju, zašto ne bi učinio to? Dobro napisano propratno pismo nikada nije gubljenje vremena ako se sastavlja za odgovarajuću poziciju.

Propratna pisma su posebno korisna za isticanje vaše motivacije ako nemate iskustva, menjate karijeru ili tražite unapređenje.

Sadržaj propratnog pisma treba da bude usklađen sa prezentacijom vaših argumenata u CV-ju, ali da ne deluje kao ponavljanje. Evo još nekoliko informacija o tome šta se menadžeri nadležni za zapošljavanje nadaju da pronađu u njemu.

Šta menadžeri nadležni za zapošljavanje očekuju od propratnog pisma?

U efektnom propratnom pismu izdvoji se nekoliko relevantnih postignuća u karijeri i ispreda priča o tome zašto i kako ste to ostvarili.

U njemu ima mesta i za taksativno nabrajanje postignuća i sažetost koju susrećemo u CV-ju, ali prednost propratnog pisma leži prvenstveno u mogućnosti da svoju karijeru predstavite sopstvenim slobodnim rečima u okvirima pažljivo osmišljenog formata.

Menadžeri nadležni za zapošljavanje nadaju se da će u propratnom pismu videti sledeće:

Zašto želite taj posao (ne samo zašto ćete ga dobro obavljati).

Kako možete postići rezultate na tom radnom mestu.

Koje lične kvalitete biste doneli u tim.

Dokaze upoznatosti sa poslom koji pokazuju da znate šta se očekuje.

Pokazatelje okolnosti prijavljivanja - promena karijere, povratak na posao, itd.

Svako propratno pismo će biti različito jer će se odnos između vašeg iskustva i uloge razlikovati. Pronađite najubedljivije tačke povezanosti, a zatim objasnite šta vas motiviše.

Pored propratnog pisma, postoji i motivaciono pismo. Propratno pismo se razlikuje od motivacionog u svojoj nameni. Propratno pismo treba da dostavite uz CV kada se prijavljujete na oglas za posao, dok se motivaciono pismo češće koristi kada želite da izrazite interesovanje za rad u nekoj kompaniji, kao i kod prijava za obuke ili prakse. 

Četiri sastojka odličnog propratnog pisma

Propratno pismo predstavlja skup svojih sastojaka. Kada je pred vama prazna stranica koju treba popuniti, potrebne su sledeće karakteristike kako biste zablistali.

Ličnost

Kada pišete propratno pismo, treba sa čitaocem da podelite parče svoje duše. Dok CV predstavlja činjenični prikaz vaših postignuća, propratno pismo se mnogo više bavi onim što vas pokreće.

Budite otvoreni. Na kraju krajeva, i posao mora vama da odgovara. Ako menadžer nadležan za zapošljavanje ne oseti da ste prava osoba za kompaniju, verovatno je i bolje tako. Staviti kvadratni čep u okruglu rupu je recept za nesrećnu karijeru. Opišite svoju ličnu poslovnu priču u propratnom pismu.

Entuzijazam

Ushićenje je potcenjeno osećanje u procesu traženja posla. Kandidati smatraju da treba da budu formalni i profesionalni u pismenoj i usmenoj komunikaciji, ali to može da priguši uzbuđenje koje kandidat oseća za neko radno mesto.

Svaki menadžer nadležan za zapošljavanje želi da pomisli: „Pa on baš baš želi da bude ovde.“ Dopustite sebi da izrazite svoje uzbuđenje u propratnom pismu koje pišete. Nemojte preterivati, ali isto tako nemojte da sakrivate svoju želju. Svi žele da zaposle ljude koji će biti posvećeni na duge staze.

Prilagođenost

Menadžeri nadležni za zapošljavanje žele da se osećaju posebno. Dok većina kandidata potroši dosta vremena na ulepšavanje svake reči u svom CV-ju, propratno pismo će često naknadno sastaviti na brzinu.

Većina kandidata koristi istu osnovnu strukturu propratnog pisma za svaku prijavu za posao i menja samo nekoliko ključnih detalja. To pokazuje nedostatak zainteresovanosti i lako se uoči. Ako (zaista) želite posao, uzmite prazan papir i napišite posebno pismo za konkretno radno mesto.

Konverzacioni ton

Usvajanje toplog i prijateljskog tona može da pripremi teren za vođenje razgovora tokom intervjua. Nemojte se bojati korišćenja prvog lica (ali nemojte preterivati) i pobrinite se da propratno pismo „zvuči“ kao vi. Ako niste sigurni, zamolite prijatelja da proveri.

Menadžer nadležan za zapošljavanje će pročitati pismo i zamisliti da se obraćate njemu direktno. Kako želite da zvučite? Stavite sebe u njihov položaj. Da li su ovo reči koje biste želeli da čujete? Šta vaš ton govori o vašoj ličnosti?

Četiri greške koje karakterišu loše propratno pismo

Propratno pismo može ispasti i potpuni promašaj. Do te mere da bi bilo mnogo bolje da ga niste uopšte ni napisali. Ako je moguće, izbegavajte sledeće četiri greške.

Opsednutost sobom

Propratno pismo je sredstvo za ubeđivanje prilikom traženja posla. Kada se potrebe poslodavca i potencijal kandidata poklapaju, postoji veza koju treba istražiti.

Previše propratnih pisama se fokusira isključivo na potencijal kandidata, a ne pominje se kako to odgovara potrebama poslodavca. Nemojte upasti u zamku opsednutosti sobom i obrazložite zbog čega će vaše iskustvo biti od značaja za vašeg budućeg šefa.

Negativnost

Iako svaka priča o karijeri treba na realističan način da bude osenčena i pozitivnim i negativnim nijansama, bilo bi neobično da pomenete nešto što vam ne ide u korist dok pišete svoje propratno pismo. To bi navelo menadžera nadležnog za zapošljavanje da se zapita šta se još krije iza toga.

Skromnost je važna tokom intervjua, ali kada pišete dokument kojim želite nešto da „prodate“, poput propratnog pisma, morate izneti svoje najubedljivije argumente.

Imajući sve ovo u vidu, izuzetno je važno da propratno pismo od samog početka bude ubedljivo i pozitivno. Opisivanje svojih veština i kvaliteta može zvučati kao izazovan zadatak, ali nema razloga za zabrinutost ako se detaljno informišete o tome kako na najjednostavniji način započeti i napisati propratno pismo.

Bespotrebno detaljisanje 

Dugo i rasplinuto propratno pismo čija poruka nije jasna neće vam doneti mnogo poziva na razgovor za posao. Propratno pismo ne treba da bude duže od jedne stranice. Iako se čini da je to dovoljno prostora, iznenadilo bi vas kako brzo možete potrošiti 300 reči, a da niste rekli sve o temi za koju niste mislili da je opširna.

Budite direktni u svojim porukama, koristite kratke rečenice i budite spremni da sačuvate sočne detalje za razgovor za posao. Privucite njihovu pažnju upečatljivim jezikom.

Generičke fraze

Iako smo ranije pomenuli da propratno pismo treba da bude prilagođeno u pogledu poruka koje se prenose, isto važi i za fraze koje koristite. Možete doći u iskušenje da pozajmite upečatljive fraze iz onlajn primera propratnih pisama, ali to može lako narušiti tok vašeg pisanja.

U redu je da povremeno iskoristite neki upečatljiv glagol koji izražava akciju i birate prideve pažljivo, ali kopiranje celih odeljaka iz primera propratnih pisama spušta vas na nivo konkurencije.

Savet stručnjaka

Postoje situacije koje mogu zahtevati da umesto propratnog pisma napišete motivaciono pismo, ali većina prethodno pomenutih saveta i dalje će biti primenljiva. 

Najbitniji zaključci

Budući da je svaka prijava za posao drugačija, ne postoji jedan odgovor na pitanje „šta je propratno pismo koje se prilaže uz CV?“.

Nadam se da smo vam dali neke teme za razmišljanje u pogledu toga šta menadžer za zapošljavanje traži i vrste sadržaja koji će vam pružiti najbolje šanse za uspeh. Zapamtite da je propratno pismo sve od navedenog u nastavku:

  • Lična prezentacija koju predstavljate svom budućem šefu
  • Odraz onoga što predstavljate i odraz vaših ciljeva
  • Promišljen odgovor na zahteve iz opisa posla
  • Najsvetliji trenuci iz priče o vašoj karijeri uz obećanje da ćete postići još mnogo toga u budućnosti
Sastavite svoj CV za 15 minuta
Sastavite svoj CV za 15 minuta
Iskoristite profesionalne i u praksi proverene šablone koji strogo prate pravila pisanja CV-ja na koje poslodavci najviše obraćaju pažnju.
Kreiraj moj CV
Podelite ovaj članak
Ovaj vebsajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva i obavljanje analitike i marketinga. Korišćenjem našeg vebsajta, saglasni ste sa svim kolačićima u skladu sa našim Politika količića i Politika privatnosti.
Prihvatite kolačiće