1. Primeri CV-jeva
 2. Učenik srednje škole

Učenik srednje škole CV primer i vodič za pisanje

U praksi proveren primer i vodič za pisanje CV-ja koji će vam pomoći da pronađete svoj sledeći posao tokom 2024. godine. Za dobar početak traženja posla, možete da uredite ovaj CV za zanimanje Učenik srednje škole kako biste bez muke napravili savršen CV za samo nekoliko minuta. Samo unesite svoje podatke, preuzmite novi CV i konkurišite za posao već danas!
4.9
Prosečna ocena
25 ljudi su ga već ocenili
Učenik srednje škole CV primer i vodič za pisanje
Uredite ovaj CV

Odlučili ste da napravite prve korake ka nalaženju posla i ovo je verovatno vaš prvi CV. Čestitamo! Možda i niste svesni toga, ali već posedujete neka postignuća zbog kojih će vaš CV učenika srednje škole da zablista.

Na cvapp.rs, uz naše stručno dizajnirane primere CV-ja i ovaj vodič za pisanje, pokazaćemo vam kako da iskoristite svoje iskustvo, veštine i znanje čak i ako, kao srednjoškolac, nikada niste imali „pravi“ posao! 

Kako napisati CV za srednjoškolce 

Nalaženje prvog posla može da deluje zastrašujuće, ali cvapp.rs je tu da vam pomogne. Nedostatak radnog iskustva ne mora da bude prepreka u kreiranju impresivnog CV-ja za srednjoškolce! Generalno, CV bi trebalo da bude strukturisan tako da uključuje sledeće ključne odeljke:

 • Zaglavlje CV-ja
 • Sažetak CV-ja (odnosno profil ili lična izjava)
 • Odeljak o radnom iskustvu
 • Odeljak o veštinama
 • Odeljak o obrazovanju

Detaljnije ćemo analizirati svaku od ovih komponenti CV-ja i pokazati vam kako da optimizujete doprinos svakog odeljka CV-ja. Da biste to postigli, potrebno je da uradite sledeće:

 1. Opišite svoja iskustva koja ste stekli u srednjoj školi na način koji pokazuje prave veštine koje su neophodne za vaš prvi posao.
 2. Istaknite svoje lične osobine koje vas izdvajaju.
 3. Fokusirajte svoju pretragu poslova na pozicije koje mogu poboljšati vaše izglede za zaposlenje.
 4. Napravite atraktivan format CV-ja koristeći šablone CV-ja koji prikazuju vašu ličnost i razumevanje pozicije za koju se prijavljujete.

Zato, hajde da počnemo!

Savet stručnjaka

Optimizacija za elektronski sistem za praćenje kandidata

Poslodavci dobijaju stotine CV-jeva srednjoškolaca za svako upražnjeno radno mesto. Nemaju vremena da ih sve pregledaju, pa za inicijalnu selekciju koriste elektronske sisteme za praćenje kandidata. To znači da morate da znate kako ovi sistemi zasnovani na algoritmima funkcionišu i kako da vaš CV učenika srednje škole prođe ovaj digitalni filter. 

Poslodavci programiraju ovaj softver da skenira određene veštine i kvalitete koji se ogledaju u ključnim rečima i frazama, pa upamtite sledeće savete:

 • Prilagodite svoj CV specifičnim veštinama i kvalifikacijama navedenim u oglasu za posao
 • Koristite jasan i precizan jezik kako biste opisali svoje veštine i iskustvo
 • Iako je važno koristiti ključne reči iz oglasa za posao, izbegavajte direktno prepisivanje teksta oglasa
 • Koristite jednostavan format za svoj CV kako bi softver mogao lako da ga pročita

Izbor najboljeg formata CV-ja za učenike srednje škole 

Osim ako već imate značajno radno iskustvo, najčešće korišćeni hronološki format CV-ja možda i neće biti najbolja opcija za strukturiranje vašeg CV-ja za srednjoškolce i tzv. funkcionalni format je taj koji bi trebalo da razmotrite. 

Funkcionalni format CV-ja se oslanja na vaše veštine kao svoju glavnu tačku fokusa. Takođe, možete obogatiti CV pominjanjem školskih projekata, društvenih angažmana, i tako dalje.

Prepoznatljivo zaglavlje CV-ja vas izdvaja od drugih kandidata tako što omogućava da vaš CV bude primećen iz pravih razloga. Vizuelno prijatan dizajn će ga učiniti privlačnim za čitanje, a evo šta zaglavlje vašeg srednjoškolskog CV-ja treba da sadrži:

 • Ime, prezime i pozicija: Jednostavno navedite svoje ime i prezime, zajedno sa pozicijom za koju se prijavljujete.
 • Profesionalna imejl adresa: Poslodavci ne vole imejl kao što je [email protected]. Najbolja opcija je kombinacija imena i prezimena, ili inicijala: [email protected].
 • Broj telefona: Važno je da navedete broj na koji vas uvek mogu kontaktirati.
 • Mesto: Ne morate da navedete punu adresu, ali bi trebalo da istaknete svoje mesto prebivališta.
 • LinkedIn: Proverite da li je vaš LinkedIn profil aktivan i da li pokazuje vašu stručnost. Ako je to slučaj, možete ga uključiti u svoj CV.

Nemojte navoditi nepotrebne privatne detalje, poput statusa veze.

Ovo treba uraditi
Ovo ne treba uraditi

Iskoristite sažetak na najbolji način 

Opisati sebe može biti teško, ali nemojte se suzdržavati. Posedujete mnoge kvalitete koje poslodavci žele, a na ovom mestu vaša ličnost može da zablista.

Sažetak CV-ja od 2-3 rečenice (poznat i kao profil ili lična izjava) predstavlja prvi odeljak vašeg CV-ja, odmah ispod vaših kontakt informacija. On vam omogućava da pokažete i svoju ličnost dok navodite kvalitete koji će vas učiniti odličnim radnikom.

Evo nekih pitanja koja treba da postavite sebi kada pišete sažetak svog CV-ja:

 • Šta me čini dobrim učenikom, prijateljem, saigračem, članom porodice?
 • Koje veštine i koji lični kvaliteti su mi pomogli u školi? Da li sam organizovan, kreativan, odgovoran?
 • Koje aktivnosti, projekte i interesovanja bih mogao da opišem, a koji mogu da se pretoče u poslovne veštine?

Da biste pronašli inspiraciju, pogledajte naš primer CV-ja za pripravnike koji će vam pomoći da navede sve što je zaista potrebno.

U nastavku možete da pogledate prilagodljive primere sažetka CV-ja:

Prilagodljivi primer sažetka CV-ja/profila za početni nivo karijere

Snalažljiv i predan srednjoškolac koji poseduje izražene analitičke veštine i ozbiljnu radnu etiku. Ističu me odlične organizacione sposobnosti, sposobnost obavljanja više zadataka istovremeno i snažna želja za postizanjem ciljeva. Odlično sarađujem sa drugima i posvećeno postupam kao pozitivan timski igrač. 

Kopirano!

Istaknite svoje radno iskustvo: Rezultati vaših vannastavnih aktivnosti 

Pre nego što odustanete od odeljka koji se odnosi na vašu istoriju zaposlenja, ne zaboravite da vaše iskustvo u srednjoj školi uključuje mnoštvo mogućnosti koje možete da iskoristite.

Ovo je mesto da sebi odate priznanje za sve dodatne aktivnosti koje su vezane za školovanje ili za neki širi društveni angažman. Sve pozicije koje su nosile neku odgovornost se računaju! Možda ste imali i plaćen posao. Ako je tako, to je sjajno!

Evo nekoliko različitih primera stavki koje možete navesti:

 • „Vodio sam organizaciju kulturno-umetničkih manifestacija povodom proslave dana škole tri godine zaredom.“
 • „Doprineo sam zbrinjavanju svih pasa lutalica u mojoj zajednici kao volonter u skloništu za životinje.“
 • „S uspehom sam pomogao mlađim učenicima kroz držanje privatnih časova matematike.“
 • „Obavljao sezonske poslove na plantažama voća tokom letnjih raspusta.“

Svako iskustvo možete razraditi kao posebnu stavku, pa svaku navedite u odeljku o radnom iskustvu isto onako kao što bi to uradio bilo koji drugi kandidat za posao u konvencionalnom formatu istorije zaposlenja — obrnutim hronološkim redosledom. To znači da počinjete sa trenutnim ili najskorijim angažmanom i idete unazad do najranijeg.

Prilagodljiv primer odeljka o radnom iskustvu u CV-ju

Saradnik u prodaji u knjižari „B&B“, Beograd
Septembar 2015 — Sadašnjost

 • Težio pružanju najvišeg nivoa usluge klijentima svakog dana.
 • Organizovao knjige i vodio evidenciju inventara.
 • Pratio trendove vezane za nove knjige i nove autore.
 • Pružao pomoć klijentima sa predlozima knjiga i odgovarao na njihova pitanja.
 • Održavao čistoću prodajnog prostora i urednost polica.
 • Vodio urednu poslovnu evidenciju.
 • Dobio priznanja za pouzdanost i rad bez odsustva.
Kopirano!

Kako napisati CV za srednjoškolce ako nemate nikakvog iskustva

Pretpostavimo da nemate direktnog radnog iskustva u svom CV-ju. Jedan od načina da pristupite ovom problemu je da se fokusirate ili na volonterska iskustva ili na vannastavne aktivnosti.

Ako ste bili ambiciozni i ima ih mnogo, razmislite o dodavanju posebnog odeljka CV-ja za vannastavne aktivnosti. Na primer, ako ste posvećeni član nekog udruženja, sportskog kluba, ili muzičke grupe. Posebno je važno ako tako možete pokazati liderstvo ili visok nivo postignuća. 

To pokazuje vaše talente, odlučnost i veštinu upravljanja vremenom. Pored toga, ovo je još jedan način da unesete malo ličnosti u svoj CV.

Poslodavci spremni da zaposle neiskusne radnike traže znake odgovornosti, inicijative i želje za učenjem.

Ono što vam je potrebno su tzv. meke veštine, poznate i kao interpersonalne veštine. Primeri uključuju komunikaciju, pouzdanost, tačnost i dobru organizovanost.

Naravno, i tzv. tvrde veštine treba da se nađu u vašem CV-ju. To su praktične veštine koje su neophodne za određene poslove. Primeri ovih veština za srednjoškolce mogu uključivati kompjutersko programiranje ili brigu o deci.

Istraživanja navode sledeće veštine kao najvažnije za radnike na početničkim pozicijama:
 • Pouzdanost
 • Samostalnost
 • Integritet
 • Poštovanje (prema klijentima i saradnicima)
 • Timski rad
 • Prilagodljivost
Kopirano!

Navedite konkretne primere ovih veština u svom CV-ju, kao na primer:

 1. Timski rad: Saradnja u timu i deljenje ideja i resursa radi rešavanja problema.
 2. Samostalnost: Obavljanje zadataka bez stalnog nadzora i inicijativa u prepoznavanju poslova koji su potrebni.
 3. Prilagodljivost: Spremnost da se uči i mogućnost prilagođavanja promenljivim zahtevima posla.

Istaknite svoje obrazovanje i relevantne sertifikate 

Razmislite o ovom odeljku na sledeći način: vašu karijeru u ovom trenutku predstavlja vaše iskustvo koje imate kao srednjoškolac. Verovatno je važnije od vaše istorije zaposlenja to da li uopšte posedujete bilo kakvo radno iskustvo, pa dajte veći prioritet odeljku o obrazovanju u vašem CV-ju za učenika srednje škole.

Razradite svoja srednjoškolska postignuća i ono što je do sada predstavljalo fokus u toj „karijeri“, počevši od liste predmeta koje ste izučavali, a koji mogu biti relevantni za posao za koji se prijavljujete. Želite da radite sa decom? Onda istaknite da ste pohađali časove obrazovanja i vaspitanja u ranom detinjstvu.

Takođe navedite sva priznanja i sve nagrade, ili čak svoj prosek ocena, ako je impresivan. Takođe možete koristiti odeljak o obrazovanju da opišete projekte na koje ste ponosni i način na koji oni odražavaju vaše veštine.

Prilagodljiv primer odeljka o obrazovanju i sertifikatima

Đak generacije, Gimnazija „Jovan Skerlić“, Beograd 
Septembar 2014 — Maj 2017

 • Prosečna ocena 4,95.
 • Višestruki đak generacije, 2015 - 2017.
 • Oktobarska nagrada Grada Beograda za izuzetna postignuća, 2016.
Kopirano!

Odaberite pravi izgled i dizajn CV-ja za učenike srednje škole

Ako jako želite da pokažete svoje umetničke sklonosti, možda ćete biti u iskušenju da pokušate da se izdvojite iz gomile koristeći upadljivo šaren dizajn srednjoškolskog CV-ja.

Međutim, osim ako se ne prijavljujete za posao u grafičkom dizajnu ili za neku drugu poziciju u polju kreativnih industrija, u vašem je interesu da izgled vašeg CV-ja bude jednostavan i uglađen. Težite tome da ostvarite prvi utisak tako što će vaš CV biti podjednako lak za čitanje koliko i vizuelno privlačan.

Jednostavnost ne isključuje kreativne izbore kada su u pitanju izgled, dizajn i formatiranje vašeg CV-ja za srednjoškolce. Cvapp.rs nudi četiri kategorije šablona CV-ja, od kojih svaki možete da personalizujete kako biste dobili profesionalan i lep rezultat.

Primer teksta CV-ja za učenike srednje škole

Profil

Snalažljiv i predan srednjoškolac koji poseduje izražene analitičke veštine i ozbiljnu radnu etiku. Ističu me odlične organizacione sposobnosti, sposobnost obavljanja više zadataka istovremeno i snažna želja za postizanjem ciljeva. Odlično sarađujem sa drugima i posvećeno postupam kao pozitivan timski igrač. 

 

Istorija zapošljavanja

Saradnik u prodaji u knjižari „B&B“, Beograd
Septembar 2015 — Sadašnjost

 • Težio pružanju najvišeg nivoa usluge klijentima svakog dana.
 • Organizovao knjige i vodio evidenciju inventara.
 • Pratio trendove vezane za nove knjige i nove autore.
 • Pružao pomoć klijentima sa predlozima knjiga i odgovarao na njihova pitanja.
 • Održavao čistoću prodajnog prostora i urednost polica.
 • Vodio urednu poslovnu evidenciju.
 • Dobio priznanja za pouzdanost i rad bez odsustva.

 

Veštine

 • Pouzdanost
 • Samostalnost
 • Integritet
 • Poštovanje (prema klijentima i saradnicima)
 • Timski rad
 • Prilagodljivost

 

Obrazovanje

Đak generacije, Gimnazija „Jovan Skerlić“, Beograd 
Septembar 2014 — Maj 2017

 • Prosečna ocena 4,95.
 • Višestruki đak generacije, 2015 - 2017.
 • Oktobarska nagrada Grada Beograda za izuzetna postignuća, 2016.
Kopirano!

Već́ ste doneli odluku da pronađete posao, a cvapp.rs, njegov kreator CV-ja i stručno dizajnirani šabloni koji su na dohvat ruke će vas provesti kroz sve što vam je potrebno u prvim koracima ka uspehu! Sve počinje ovim prvim korakom.

Sastavite svoj CV za 15 minuta
Sastavite svoj CV za 15 minuta
Iskoristite profesionalne i u praksi proverene šablone koji strogo prate pravila pisanja CV-ja na koje poslodavci najviše obraćaju pažnju.
Kreiraj moj CV
4.9
Uredite ovaj CV
Podelite ovaj članak

Prelepi šabloni za CV spremni za upotrebu

Oduševite poslodavce i regrutere korišćenjem jednog od naših 18 elegantnih i profesionalno dizajniranih šablona CV-jeva.
4.5 od 5
na osnovu 212 recenzija na Trustpilot
Koristi ovaj šablonStokholm resume template
Stokholm
8.900.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonNjujork resume template
Njujork
4.100.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonBeč resume template
Beč
2.300.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonSidnej resume template
Sidnej
2.000.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonLondon resume template
London
3.900.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonDablin resume template
Dablin
4.100.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonMoskva resume template
Moskva
750.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonAmsterdam resume template
Amsterdam
1.800.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonMadrid resume template
Madrid
1.600.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonSantijago resume template
Santijago
1.300.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonSingapur resume template
Singapur
740.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonOslo resume template
Oslo
600.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonKejptaun resume template
Kejptaun
60.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonPariz resume template
Pariz
570.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonBerlin resume template
Berlin
1.500.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonŽeneva resume template
Ženeva
35.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonVankuver resume template
Vankuver
520.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonTokio resume template
Tokio
360.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonMilano resume template
Milano
940.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonLisabon resume template
Lisabon
240.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonBarselona resume template
Barselona
500.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonKopenhagen resume template
Kopenhagen
100.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonČikago resume template
Čikago
160.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonRio resume template
Rio
210.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonRim resume template
Rim
210.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonBoston resume template
Boston
120.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonkratka Rirekisho biografija resume template
kratka Rirekisho biografija
61.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
4.500+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonAtina resume template
Atina
150.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonBrisel resume template
Brisel
83.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonPrag resume template
Prag
29.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonŠangaj resume template
Šangaj
52.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonToronto resume template
Toronto
2.100.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Ovaj vebsajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva i obavljanje analitike i marketinga. Korišćenjem našeg vebsajta, saglasni ste sa svim kolačićima u skladu sa našim Politika količića i Politika privatnosti.
Prihvatite kolačiće