1. Primeri CV-jeva
 2. Programer
Napisao/Napisala Edward Cooke (alias):Edward Cooke (alias):

Programer CV primer i vodič za pisanje

U praksi proveren CV primer za određeni posao + vodič za pisanje koji će vam pomoći da nađete svoj sledeći posao tokom 2024. godine. Za brži početak, možete da uredite ovaj Programer CV kako biste lako napravili savršeni CV za samo nekoliko minuta. Samo unesite vaše podatke, preuzmite vaš novi CV i konkurišite za neki posao već danas!
4.5
Prosečna ocena
24 ljudi su ga već ocenili
Programer CV primer i vodič za pisanje
Uredite ovaj CV

Primer rezimea CV-ja za programere: šira slika

Kada imate samo nekoliko sekundi da ostavite utisak, morate brzo da navedete ono što vas čini odličnim kandidatom za programerski posao iz snova! Trebalo bi da počnete sa sažetim prikazom vaših najvećih i najbitnijih dostignuća. Početni korak pripreme rezimea je da dobro razmislite o ovim dostignućima.

U rezimeu vašeg CV-ja (poznatom i kao profil ili lična izjava), možete da kažete nešto o tim dostignućima i da se malo pohvalite. Nemojte ići toliko daleko da preterujete, ali pokažite da ste ponosni na svoje profesionalne uspehe. Ovde takođe imate i nešto prostora za kreativnost – ovo je jedini deo CV-ja gde je to moguće. Budući da se kreativnost ceni kao veština kod programera, pobrinite se da bude primetna u ovom delu CV-ja.

Primer prilagodljivog rezimea CV-ja

Ja sam inovativni programer i internet preduzetnik koji želi da učini svet ujedinjenim i povezanim. Kreativni mislilac, vešt u razvoju softvera i radu sa različitim strukturama podataka.

Kopirano!

Primer radnog iskustva

Prva odluka koju treba da donesete ovde je da li će vaša dostignuća u karijeri biti bolje prikazana u standardnom odeljku o radnom iskustvu ili odeljku posvećenom projektima. Odgovorite na sledeća pitanja koja će vam pomoći da donesete odluku:

 1. Da li ste samozaposleni ili započinjete karijeru? Da li doprinosite softveru otvorenog koda ili radite na projektima gde se kod razvija zajedničkim radom (eng. crowdsourced code)? Ako je odgovor da, opredelite se za odeljak posvećen projektima gde možete detaljnije da opišete rad koji ste obavljali van redovnog radnog vremena od 40 sati nedeljno.
 2. Da li veći deo vašeg radnog iskustva potiče od vašeg rada kao zaposlenog u kompaniji? Ako je odgovor da, trebalo bi da kreirate odeljak o radnom iskustvu čak i ako treba da navedete dodatne projekte.
 3. Da li vaša karijera obuhvata rad po ugovoru, ali i stalno zaposlenje? Onda ćete, ako prostor to dozvoljava, možda želeti da dodate odeljak o radnom iskustvu, ali i odeljak posvećen projektima. Takođe možete da dodate svoje projekte u odeljak o radnom iskustvu, ako ih ima manje, ali su i dalje važni i složeni.

Moglo bi vam pomoći da ponovo pregledate prethodni odeljak vodiča pod nazivom „Odabir najboljeg formata CV-ja za programere“.

U svakom slučaju, bilo da se odlučite za odeljak o radnom iskustvu ili odeljak posvećen projektima, trebalo bi da pokažete regruterima kako ste učili i razvijali se preuzimajući sve složenije projekte kodiranja. 

Radno iskustvo

Odeljak o radnom iskustvu sadrži tačke sa radnim iskustvom ispod naziva poslodavca i datuma. Radna mesta bi trebalo da budu poređana u obrnutom hronološkom redosledu, počevši od vašeg poslednjeg posla. 

Dok opisujete svaku poziciju, izbegavajte puko nabrajanje vaših dužnosti. Opišite projekte na kojima ste radili i kako ste rešavali izazove. 

Regruteri kompanije Google preporučuju ovaj format, kao što je navedeno u intervjuu sa magazinom Inc.: „Postignuto je [X] što je izmereno pomoću [Y] primenjujući [Z]“. Još jedan sličan pristup je da razmotrite šta ste postigli, kako ste to postigli i koje podatke ili metriku možete da pružite kako biste pokazali vrednost svog rada poslodavcu ili klijentu. 

Koristite upečatljive glagole koji opisuju akciju i prideve koji opisuju vaše najbolje profesionalne osobine. Pokušajte da organski pretražite ključne reči i fraze da biste iskoristili prednosti algoritma sistema za praćenje kandidata (ATS, eng. applicant tracking system). Zapamtite, treba da dokažete regruterima da ćete timu doneti talenat, posvećenost i dokazane rezultate.

Primer prilagodljivog radnog iskustva u CV-ju

Programer u IceFyre Solutions, Pančevo 
Februar 2004 - Mart 2018 

 • Od osnivanja kompanije radio sam na izgradnji i unapređenju infrastrukture, ponude, strategije razvoja proizvoda i dizajna.
 • Radio sam na stalnom unapređenju razvoja i pomagao sam ljudima da stvaraju, dele i otkrivaju na nov način.
 • Trudio sam se da budem u toku sa najnovijim trendovima u IT svetu i nastojao sam da ljudima širom sveta ponudim bolje načine povezivanja.

 

Programer u Vega IT, Novi Sad 
Decembar 2015 - Sadašnjost 

 • Pružao sam podršku koristeći inženjerska rešenja svetske klase.
 • Pružao sam podršku nauci i podsticao pronalazak rešenja sa ciljem olakšavanja stvarnih društvenih promena.
 • Radio sam na poboljšanju softverskih sistema kako bih pomogao nastavnicima, naučnicima i stručnjacima koji već rade na nekim od najvećih izazova u istoriji čovečanstva.
Kopirano!

Primer odeljka o obrazovanju u CV-ju za programere: obrazovanje i obuka

Većina programera ima diplomu osnovnih studija, ali moguće je dobiti posao i sa diplomom više škole. U retkim slučajevima, moguće je zaposliti se i bez formalnog obrazovanja, ali isključivo ako imate impresivan CV i portfolio. 

Mnogi programeri danas pohađaju intenzivne obuke koje su isključivo usredsređene na učenje kodiranja. Kodiranje je takođe veština koja zahteva redovno unapređivanje jer se jezik i druge alatke u ovom poslu menjaju. Dodajte u ovaj odeljak sve seminare, časove kodiranja ili druge obuke koje ste završili.

Ako želite da napredujete u karijeri i nađete se na kompleksnijem i bolje plaćenom radnom mestu, pogledajte naš vodič i primer CV-ja za veb-programere koji takođe sadrži dodatnu statistiku, najtraženije programske jezike i veštine, kao i druge korisne savete!

Ukoliko menjate ili tek počinjete svoju karijeru, razmislite o tome da u ovom odeljku CV-ja istaknete kurseve i predmete koji su najrelevantniji za posao. Takođe, navedite sva priznanja, nagrade ili sertifikate koje ste stekli. Ako imate sjajnu akademsku karijeru i tražite prvi posao, trebalo bi da premestite odeljak o obrazovanju iznad odeljka posvećenog projektima. Ako ste profesionalac koji ima određeno iskustvo u karijeri, dovoljno je da samo navedete svoje diplome, jer vaše radno iskustvo ilustruje vaše programerske sposobnosti.

Primer prilagodljivog odeljka o obrazovanju u CV-ju

Master inženjer elektrotehnike i računarstva, Elektronski fakultet, Niš 
Avgust 2002 - Jun 2004 


Diploma srednje škole, Gimnazija „Svetozar Marković“, Niš 
Septembar 1998 - Maj 2002

Kopirano!

Primer veština u CV-ju: dajte poslodavcima ono što žele

Lista vaših veština, istaknutih na različite načine, predstavlja suštinu vašeg CV-ja. Treba da razmislite o svojim veštinama pre nego što napišete CV. Bez ikakvih ograničenja, sastavite što dužu listu svih vaših veština, a ne samo onih koje smatrate relevantnim za posao. Takođe navedite svoje projekte, izazove sa kojima ste se suočili i uspehe. Neka vam ova glavna lista uvek bude pri ruci kao referenca. Širite je kako vaše iskustvo raste.

Odeljak posvećen veštinama je pregled talenata koje posedujete, a koji odgovaraju svakom opisu posla. Koristite svoj „oblak reči“ (word cloud) ili analizirajte svoju listu da biste odlučili kojih pet do deset veština ćete dodati ovde. Ovaj odeljak se lako prilagođava, stoga nemojte zaboraviti da ga ažurirate svaki put kada se prijavljujete za novi posao. Mnogi poslodavci traže „meke veštine“, odnosno međuljudske i organizacione veštine koje su radnicima potrebne u svim karijerama da bi napredovali. Veb-sajt GeeksforGeeks navodi četiri neophodne „meke veštine“ za programere:

 1. Strpljenje
 2. Usredsređenost na detalje
 3. Kreativnost
 4. Želja za učenjem

„Meke veštine“ takođe obuhvataju komunikaciju, organizaciju, motivaciju i druge navike i osobine koje povećavaju vaš doprinos timu i poslodavcu. Iako mnogi smatraju da kompjuterski programeri i softverski inženjeri nemaju komunikacione veštine, emocionalna inteligencija (sposobnost razumevanja sebe i empatija prema drugima) može vas izdvojiti od svih ostalih. Ove veštine su posebno važne jer želite da regruteri postanu svesni da će imati korist od lokalnih talenata ili onih koji će biti zaposleni u kompaniji; vaša konkurencija može biti talent koji bi bio angažovan kao spoljni saradnik, verovatno iz udaljene vremenske zone i, stoga, teško dostupan za brzu komunikaciju. 

Dok pravite listu svojih veština, takođe uzmite u obzir dodavanje primera iz CV-ja koji prikazuju kako ste koristili ove sposobnosti na vašim prethodnim poslovima. To će vam dobro doći kada započnete odeljak o radnom iskustvu. Naravno, ne treba zanemariti ni „tvrde veštine“ koje su potrebne za pisanje elegantnog koda. Dev, zajednica softverskih programera, navodi tehničke veštine koje svaki programer treba da ima:

 1. Programski jezik i okviri (eng. frameworks)
 2. Baze podataka
 3. Strukture podataka i algoritmi
 4. Kontrola izvornog koda (eng. source control)
 5. Testiranje

Veštine višeg nivoa verovatno će poboljšati vaše rangiranje u sistemu za praćenje prijava za posao, stoga se fokusirajte na njih dok pripremate svoju listu.

Primer prilagodljivog odeljka sa veštinama u CV-ju
 • Kompjutersko programiranje
 • Razvoj proizvoda
 • Upravljanje bazom podataka
 • Umrežavanje
Kopirano!
Sastavite svoj CV za 15 minuta
Sastavite svoj CV za 15 minuta
Iskoristite profesionalne i u praksi proverene šablone koji strogo prate pravila pisanja CV-ja na koje poslodavci najviše obraćaju pažnju.
Kreiraj moj CV
4.5
Uredite ovaj CV
Podelite ovaj članak

Prelepi šabloni za CV spremni za upotrebu

Oduševite poslodavce i regrutere korišćenjem jednog od naših 18 elegantnih i profesionalno dizajniranih šablona CV-jeva.
4.5 od 5
na osnovu 212 recenzija na Trustpilot
Koristi ovaj šablonStokholm resume template
Stokholm
8.600.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonNjujork resume template
Njujork
4.000.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonBeč resume template
Beč
2.200.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonSidnej resume template
Sidnej
1.900.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonLondon resume template
London
3.700.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonDablin resume template
Dablin
3.900.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonMoskva resume template
Moskva
730.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonAmsterdam resume template
Amsterdam
1.700.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonMadrid resume template
Madrid
1.500.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonSantijago resume template
Santijago
1.300.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonSingapur resume template
Singapur
720.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonOslo resume template
Oslo
580.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonKejptaun resume template
Kejptaun
57.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonPariz resume template
Pariz
550.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonBerlin resume template
Berlin
1.500.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonŽeneva resume template
Ženeva
33.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonVankuver resume template
Vankuver
510.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonTokio resume template
Tokio
350.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonMilano resume template
Milano
930.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonLisabon resume template
Lisabon
230.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonBarselona resume template
Barselona
490.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonKopenhagen resume template
Kopenhagen
100.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonČikago resume template
Čikago
150.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonRio resume template
Rio
200.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonRim resume template
Rim
200.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonBoston resume template
Boston
120.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonkratka Rirekisho biografija resume template
kratka Rirekisho biografija
51.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
3.300+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonAtina resume template
Atina
110.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonBrisel resume template
Brisel
68.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonPrag resume template
Prag
18.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonŠangaj resume template
Šangaj
29.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonToronto resume template
Toronto
1.900.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Ovaj vebsajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva i obavljanje analitike i marketinga. Korišćenjem našeg vebsajta, saglasni ste sa svim kolačićima u skladu sa našim Politika količića i Politika privatnosti.
Prihvatite kolačiće