1. Primeri CV-jeva
 2. Softverski inženjer

Softverski inženjer CV primer i vodič za pisanje

U praksi proveren primer i vodič za pisanje CV-ja koji će vam pomoći da pronađete svoj sledeći posao tokom 2024. godine. Za dobar početak traženja posla, možete da uredite ovaj CV za zanimanje Softverski inženjer kako biste bez muke napravili savršen CV za samo nekoliko minuta. Samo unesite svoje podatke, preuzmite novi CV i konkurišite za posao već danas!
4.7
Prosečna ocena
47 ljudi su ga već ocenili
Softverski inženjer CV primer i vodič za pisanje
Uredite ovaj CV

Sa izuzetnim CV-jem za posao softverskog inženjera, ukazaće vam se prilika da izaberete posao po svojoj meri za ovo zanimanje koje je sve više na ceni u IT industriji. Vaš san o idealnom poslu može da postane java ako prikažete svoje veštine u dobro napisanom CV-ju.

Veb-sajt cvapp.rs pomoći će vam da sastavite CV koji će vam doneti željeni posao. Naši vodiči i primeri CV-jeva sadrže korisna uputstva i primere, a naš kreator CV-ja će vam pomoći da sastavite CV za samo petnaest minuta.

Kako napisati CV za posao softverskog inženjera

Ako radite po projektu, možda ćete poželeti da formatirate svoj CV malo drugačije nego softverski inženjeri u radnom odnosu. Ipak, svi CV-jevi sadrže standardne odeljke koje obavezno treba da uključite:

 • Zaglavlje CV-ja
 • Sažetak CV-ja (odnosno profil ili lična izjava)
 • Odeljak o radnom iskustvu
 • Odeljak o veštinama
 • Odeljak o obrazovanju

Pripremanje prijave za posao je kao pisanje koda. Svaki detalj mora biti na svom mestu da bi CV preneo sve bitne informacije.

Vaš CV treba da prikaže sledeće:

 1. Istaknite najznačajnije projekte na kojima ste radili. Fokusirajte se na postignuća i probleme koje ste uspešno rešili.
 2. Prilagodite CV oglasu za posao. Saznajte koje se programerske veštine traže na radnom mestu na koje se prijavljujete.
 3. Odaberite šablon koji će najbolje istaći vaša znanja i veštine. Za posao softverskog inženjera nudimo mnogobrojne raznolike šablone CV-ja koji će vam pomoći da istaknete sve najbitnije korake u vašoj karijeri.
 4. Pronađite ključne reči u oglasu za posao. Dodajte ih u svoj CV kako biste dokazali da ste osoba koju traže.
Savet stručnjaka

Optimizacija za elektronski sistem za praćenje kandidata

Najveći broj kompanija koje posluju u IT sektoru koristi elektronski sistem za praćenje kandidata prilikom traženja novog zaposlenog. Zbog toga je veoma važno da pažljivo pročitate oglas za posao i vidite šta se u njemu traži. 

Česti zahtevi u oglasima za posao softverskog inženjera su:

 • Poznavanje određenih programskih jezika (npr. Java, Python, JavaScript, C++)
 • Sposobnost rešavanja problema i logičkog razmišljanja
 • Razumevanje osnova algoritama i struktura podataka
 • Poznavanje razvojnih okruženja i alata (IDE, Git, itd.)
 • Komunikacione veštine i sposobnost timskog rada

Izbor najboljeg formata CV-ja za softverske inženjere

Imate dve opcije kada navodite svoje radno iskustvo. Ako ste imali tradicionalnu karijeru i radili na poslovima sa punim radnim vremenom, najbolja opcija je obrnuto hronološki format CV-ja, gde ćete prvo navesti poslednji posao, a prvi posao na kraju. 

Ako ste izvođač koji radi po projektu, razmislite o funkcionalnom formatu CV-ja u kojem ćete navesti svoje radno iskustvo na projektima. 

Zaglavlje je prvi i najvažniji korak u predstavljanju menadžeru nadležnom za zapošljavanje. Ukoliko je profesionalno napisano i atraktivno formatirano, vaš CV će se izdvojiti u odnosu na sve druge koji su dostavljeni poslodavcu. Osnovni podaci koje ne smete da izostavite su sledeći:

 • Ime, prezime i zvanje: Napišite svoje ime, prezime i zvanje.
 • Profesionalna adresa elektronske pošte: Koristite jednostavnu i profesionalnu imejl adresu, kao što je [email protected].
 • Broj telefona: Obavezno napišite broj telefona na koji se uvek javljate.
 • Lokacija: Navedite mesto u kojem živite i da li ste spremni na preseljenje zbog posla.
 • LinkedIn: Ukoliko imate profil na poslovnoj mreži LinkedIn, navedite ga.

Nemojte navoditi suvišne detalje, poput datuma rođenja ili broja tekućeg računa.

Ovo treba uraditi
Ovo ne treba uraditi

Iskoristite sažetak na najbolji način 

Ubedljivi sažetak je ključ pronalaženja željenog posla. Istaknite svoja postignuća bez hvalisanja ili preterivanja. Koristite ubedljiv jezik i živopisne detalje.

Nemojte se plašiti da istaknete svoje kvalitete. Poslodavci žele da znaju šta nudite. Razmislite o svojim uspesima na koje ste najviše ponosni i istaknite ih u dve do četiri rečenice. Pored svojih uspeha, razmislite o osobinama koje vas čine izvrsnim softverskim inženjerom i dodajte ih u sažetak.

Pogledajte naš primer CV-ja za posao programera i sažetak koji je u njemu prikazan.

U nastavku su dati prilagodljivi primeri sažetka CV-ja:

Prilagodljivi primer sažetka CV-ja/profila za početni nivo karijere

Ambiciozni početnik u softverskom inženjeringu sa završenim kursom u oblasti informacionih tehnologija. Motivisan da nastavi učenje i razvija svoje veštine. Posedujem osnovna znanja o dizajniranju, razvoju i testiranju softvera. Spreman da steknem praktično iskustvo i razvijam se u dinamičnom radnom okruženju.  Komunikativan i pogodan za timsku saradnju.

Kopirano!
Prilagodljivi primer sažetka CV-ja/profila za srednji nivo karijere

Iskusni softverski inženjer sa više od pet godina iskustva u dizajnu, implementaciji i održavanju softverskih sistema. Uspešan u timskom i samostalnom radu. Spreman da se prilagodim različitim izazovima i tehnologijama. Komunikativan i sposoban za rad pod pritiskom.

Kopirano!
Prilagodljivi primer sažetka CV-ja/profila za viši nivo karijere

Iskusan softverski inženjer sa naprednim znanjem u oblasti dizajna, implementacije, testiranja i održavanja softverskih sistema. Posedujem raznovrsan i koristan skup veština. Dobro poznajem različite platforme, programske jezike i ugrađene sisteme. Posedujem iskustvo u korišćenju najsavremenijih razvojnih alata i procedura. Efikasno i samostalno upravljam nezavisnim projektima, ali i uspešno sarađujem u okviru produktivnih timova.

Kopirano!

Istaknite svoje radno iskustvo softverskog inženjera: Iskodirajte svoju budućnost 

Razmislite o toku svoje karijere dok donosite odluku da li ćete navesti stalna zaposlenja ili svoje projekte. Zapamtite da će ova odluka izgraditi vašu sliku u očima poslodavca. 

Ukoliko ste softverski inženjer koji radi po projektu, potrebno je da ažurirate svoj CV svaki put kada radite na novom zadatku, posebno ako obuhvata nove veštine i sticanje iskustva.

U svakom slučaju, treba detaljno da opišete svoj razvoj i način na koji ste unapredili veštine. Istaknite svoja postignuća, uspešno rešavanje problema i izazove koje ste prevazišli kako biste uspešno završili projekat. Koristite što više detalja i glagola koji prikazuju akciju.

Na primer, umesto:

 • „Radio prema uputstvima dizajnera.“
 • „Koristio klaud prilikom rešavanja problema.“

Napišite:

 • „Kodirao softverske nadogradnje i izmene na osnovu detaljnih dizajnerskih specifikacija.“
 • „Rešavao kompleksne probleme koristeći najnovije tehnologije u oblaku, mobilne i veb tehnologije.“
Prilagodljiv primer odeljka o radnom iskustvu u CV-ju

Softverski inženjer u kompaniji „Programerski svet d.o.o.“, Beograd
Septembar 2013 — Septembar 2021

 • Sarađivao sa timom za razvoj proizvoda kako bi shvatio zahteve i poslovne specifikacije vezane za analitiku i upravljanje portfoliom i rizikom.
 • Kodirao softverske nadogradnje i izmene na osnovu detaljnih dizajnerskih specifikacija.
 • Rešavao kompleksne probleme koristeći najnovije tehnologije u oblaku, mobilne i veb tehnologije.
 • Razvijao i prezentovao nalaze i rešenja ciljanoj publici, uključujući visoke rukovodioce i zainteresovane strane.

 

Mlađi softverski inženjer u kompaniji „Code d.o.o.“, Beograd
Jun 2011 — Avgust 2013

 • Identifikovao i popravljao složene greške.
 • Implementirao i ažurirao module aplikacija pod nadzorom viših softverskih inženjera.
 • Obavljao zadatke samostalno, ali i kao efikasan i entuzijastičan saradnik u timu.
 • Vršio automatizovane zadatke testiranja i rutinski razvijao složene funkcije.
Kopirano!

Kako napisati CV za sofverske inženjere ako nemate nikakvog iskustva

Iako još uvek niste imali nijedno radno iskustvo kao softverski inženjer, postoji način da privučete pažnju potencijalnog poslodavca svojim CV-jem.

Istaknite projekte na kojima ste radili tokom studija i stručnih kurseva. Detaljno opišite koje ste veštine stekli radeći na projektu i navedite tehnologije koje ste koristili. Prikažite kako ste rešavali kompleksne probleme.

Potrudite se da navedete što više pozitivnih primera u odeljku o veštinama. Posebno istaknite one veštine koje je potencijalni poslodavac naveo u oglasu za posao.

Softverskim inženjerima je potrebno opsežno tehničko znanje, ali moraju da poseduju i druga umeća. Odeljak o veštinama u CV-ju je sažeti pregled vaših profesionalnih sposobnosti. Tehničke veštine, poznatije kao „tvrde“ veštine, predstavljaju najbitniji deo vašeg posla. 

Ipak, softverski inženjeri takođe treba da poseduju „meke“ veštine, odnosno interpersonalne veštine koje su neophodne za većinu poslova. Obavezno navedite i ove veštine kako biste pokazali da je sa vama lako sarađivati.

U nastavku je navedena kombinacija „mekih“ i „tvrdih“ veština:
 • Programiranje
 • Enkripcija i kriptografija
 • Otklanjanje problema sa softverom
 • Poznavanje programskih jezika
 • Napredno analitičko razmišljanje
 • Prilagodljivost
 • Timski rad
 • Sposobnost prihvatanja konstruktivne kritike
Kopirano!

Navedite konkretne primere ovih veština u svom CV-ju.

 1. Programiranje: Prikažite svoju sposobnost razvijanja efikasnog i funkcionalnog softvera kroz pisanje i analizu koda, identifikovanje problema i implementaciju rešenja.
 2. Enkripcija i kriptografija: Prikažite svoje veštine u zaštiti podataka kroz primenu algoritama enkripcije radi osiguranja privatnosti i bezbednosti informacija prilikom prenosa ili skladištenja.
 3. Otklanjanje problema sa softverom: Pokažite svoju sposobnost da identifikujete, analizirate i rešavate greške i otklanjate nedostatke u softverskim aplikacijama ili sistemima radi postizanja ispravnog i efikasnog funkcionisanja softvera.

Istaknite svoje obrazovanje i sertifikate koji su značajni za posao softverskog inženjera 

Softverski inženjeri moraju stalno da unapređuju svoje znanje. Zbog toga je dobro da u odeljku o obrazovanju prikažete svaku vrstu obuke koju ste pohađali.  Ako imate posebne sertifikate koje ste stekli u oblasti programiranja, navedite ih ovde. 

Veliki broj softverskih inženjera je završio fakultet. Ukoliko ste i vi među njima, obavezno istaknite svoje formalno obrazovanje.

Ovaj odeljak je idealan da prikažete sve načine na koje ste radili na sebi:

 • Diploma: ukoliko imate fakultetsku diplomu, izostavite srednje obrazovanje.
 • Obuke i sertifikati: Navedite sve kurseve, obuke i seminare koje smatrate značajnim za vašu karijeru, kao i odgovarajuće sertifikate. Navedite naziv institucije koja je zaslužna za vaš napredak, kao što je na primer IT akademija.
 • Članstvo u strukovnim udruženjima: Nemojte izostaviti da navedete ukoliko ste član udruženja softverskih inženjera u zemlji ili inostranstvu.

Ukoliko smatrate da su kursevi koji ste pohađali i sertifikati koje ste dobili izuzetno važni, možda bi bilo dobro da dodate poseban odeljak o njima.

Prilagodljiv primer odeljka o obrazovanju i sertifikatima

Master softverski inženjer, Fakultet organizacionih nauka, Beograd 
Septembar 2011 — Septembar 2012 

 

Diplomirani informatičar, Matematički fakultet, Beograd 
Septembar 2005 — Jun 2009

Kopirano!

Odaberite pravi izgled i dizajn CV-ja za softverske inženjere

Kao i savršen softverski program, šablon vašeg CV-ja treba da bude što jednostavniji i elegantniji. Vaš CV treba da bude jasan, linearan i lako čitljiv.

Kao softverski inženjer, verovatno imate oko za dobar dizajn. Ipak, to ne znači da imate na raspolaganju mnogobrojne sate za izradu dizajna CV-ja. Ako želite da brzo i efikasno kreirate CV, pregledajte naše raznovrsne šablone CV-ja .

Veb-sajt cvapp.rs nudi stotine šablona i formata CV-ja koji su podeljeni u četiri glavne kategorije: profesionalni, moderni, kreativni i jednostavni. 

Primer teksta CV-ja za softverske inženjere

Profil

Iskusni softverski inženjer sa više od pet godina iskustva u dizajnu, implementaciji i održavanju softverskih sistema. Uspešan u timskom i samostalnom radu. Spreman da se prilagodim različitim izazovima i tehnologijama. Komunikativan i sposoban za rad pod pritiskom.

 

Istorija zapošljavanja

Softverski inženjer u kompaniji „Programerski svet d.o.o.“, Beograd
Septembar 2013 — Septembar 2021

 • Sarađivao sa timom za razvoj proizvoda kako bi shvatio zahteve i poslovne specifikacije vezane za analitiku i upravljanje portfoliom i rizikom.
 • Kodirao softverske nadogradnje i izmene na osnovu detaljnih dizajnerskih specifikacija.
 • Rešavao kompleksne probleme koristeći najnovije tehnologije u oblaku, mobilne i veb tehnologije.
 • Razvijao i prezentovao nalaze i rešenja ciljanoj publici, uključujući visoke rukovodioce i zainteresovane strane.

 

Mlađi softverski inženjer u kompaniji „Code d.o.o.“, Beograd
Jun 2011 — Avgust 2013

 • Identifikovao i popravljao složene greške.
 • Implementirao i ažurirao module aplikacija pod nadzorom viših softverskih inženjera.
 • Obavljao zadatke samostalno, ali i kao efikasan i entuzijastičan saradnik u timu.
 • Vršio automatizovane zadatke testiranja i rutinski razvijao složene funkcije.

 

Veštine

 • Programiranje
 • Enkripcija i kriptografija
 • Otklanjanje problema sa softverom
 • Poznavanje programskih jezika
 • Napredno analitičko razmišljanje
 • Prilagodljivost
 • Timski rad
 • Sposobnost prihvatanja konstruktivne kritike

 

Obrazovanje

Master softverski inženjer, Fakultet organizacionih nauka, Beograd 
Septembar 2011 — Septembar 2012 

 

Diplomirani informatičar, Matematički fakultet, Beograd 
Septembar 2005 — Jun 2009

Kopirano!

Izaberite šablon koji vam najviše odgovara i prilagodite ga koristeći kreator CV-ja na veb-sajtu cvapp.rs zahvaljujući kojem možete prilagoditi fontove i elemente dizajna i kreirati savršen CV za posao softverskog inženjera.

Sastavite svoj CV za 15 minuta
Sastavite svoj CV za 15 minuta
Iskoristite profesionalne i u praksi proverene šablone koji strogo prate pravila pisanja CV-ja na koje poslodavci najviše obraćaju pažnju.
Kreiraj moj CV
4.7
Uredite ovaj CV
Podelite ovaj članak

Prelepi šabloni za CV spremni za upotrebu

Oduševite poslodavce i regrutere korišćenjem jednog od naših 18 elegantnih i profesionalno dizajniranih šablona CV-jeva.
4.5 od 5
na osnovu 212 recenzija na Trustpilot
Koristi ovaj šablonStokholm resume template
Stokholm
8.900.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonNjujork resume template
Njujork
4.100.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonBeč resume template
Beč
2.300.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonSidnej resume template
Sidnej
2.000.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonLondon resume template
London
3.900.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonDablin resume template
Dablin
4.100.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonMoskva resume template
Moskva
750.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonAmsterdam resume template
Amsterdam
1.800.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonMadrid resume template
Madrid
1.600.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonSantijago resume template
Santijago
1.300.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonSingapur resume template
Singapur
740.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonOslo resume template
Oslo
600.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonKejptaun resume template
Kejptaun
60.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonPariz resume template
Pariz
570.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonBerlin resume template
Berlin
1.500.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonŽeneva resume template
Ženeva
35.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonVankuver resume template
Vankuver
520.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonTokio resume template
Tokio
360.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonMilano resume template
Milano
940.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonLisabon resume template
Lisabon
240.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonBarselona resume template
Barselona
500.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonKopenhagen resume template
Kopenhagen
100.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonČikago resume template
Čikago
160.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonRio resume template
Rio
210.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonRim resume template
Rim
210.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonBoston resume template
Boston
120.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonkratka Rirekisho biografija resume template
kratka Rirekisho biografija
61.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonShokumukeirekisho resume template
Shokumukeirekisho
4.500+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonAtina resume template
Atina
150.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonBrisel resume template
Brisel
83.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonPrag resume template
Prag
29.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonŠangaj resume template
Šangaj
52.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Koristi ovaj šablonToronto resume template
Toronto
2.100.000+ korisnika je izabralo ovaj šablon
Ovaj vebsajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva i obavljanje analitike i marketinga. Korišćenjem našeg vebsajta, saglasni ste sa svim kolačićima u skladu sa našim Politika količića i Politika privatnosti.
Prihvatite kolačiće